N. V. | 2. 7. 2022, 08:59

Bi Američani še enkrat izvolili Bidna?

Profimedia

Kakšni bi bili rezultati volitev, če bi te potekale danes? Si Američani v Beli hiši ponovno želijo videti Trumpa?

Zadnja anketa inštituta Harris in univerze Harvard ugotavlja, da si kar 71 odstotkov prebivalcev Združenih držav Amerike ne želi, da bi sedanji predsednik države Joe Biden čez dve leti kandidiral za nov mandat. Bidnov nov 4-letni mandat si želi le 29 odstotkov Američanov.

Bidnova popularnost je nizka, še nižja od tiste, ki jo je užival njegov predhodnik Donald Trump.

Si v Beli hiši ponovno želijo Trumpa?

Trumpove predsedniške kandidature si ne želi 61 odstotkov Američanov, želi pa si jo 39 odstotkov. Od tistih, ki si ga ne želijo, jih 36 odstotkov meni, da je preveč muhast, 33 odstotkov jih pravi, da bo še bolj razdelil državo, 30 odstotkov pa jih meni, da je odgovoren za napad na kongres 6. januarja lani in kot tak nima kaj iskati v Beli hiši.

Razlogi, zakaj ne bi ponovno izvolili Bidna

Podpora Bidnu je začela strmo padati lani poleti ob ponesrečenem umiku Združenih držav Amerike iz Afganistana, od takrat naprej pa niha med 35 do 40 odstotki.

Od tistih 71 odstotkov, ki si ne želijo videti nove Bidnove kandidature, jih 45 odstotkov meni, da je pač slab predsednik, ostali pa so razdeljeni med tiste, ki menijo, da je pri 79 letih prestar, ali pa, da je čas za spremembe. Le 30 odstotkov demokratov je v anketi odgovorilo, da bi ga podprli na morebitnih strankarskih volitvah.

Kakšni bi bili rezultati volitev, če bi te potekale danes?

Ni presenetljivo, da bi glede na rezultate ankete trenutno kar 60 odstotkov ameriških volivcev izbralo neodvisnega kandidata, če bi demokrati izbrali Bidna, republikanci pa Trumpa. Za neodvisnega bi se odločilo 53 odstotkov republikancev in kar 64 odstotkov demokratov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ