R. K. | 14. 5. 2023, 16:34

Bi poleteli z letalom, ki ga pilotira umetna inteligenca? V prihodnosti bo to mogoče

Profimedia/fotomontaža

O najnovejši tehnologiji se je razgovoril šef ene od največjih letalskih družb na svetu.

Da bodo tudi piloti lahko padli v koš tistih poklicev, ki naj bi jih v prihodnosti nadomestila umetna inteligenca, meni predsednik uprave letalske družbe Emirates Tim Clark. Po njegovih besedah bi umetna inteligenca lahko nadomestila enega pilota, zato bi lahko v prihodnosti letala poletela le z enim pilotom in ne več z dvema kot danes. Kot je dejal v nedavnem intervjuju, mora biti en pilot vedno v pilotski kabini, namesto drugega pa bi lahko vskočila umetna inteligenca.

Profimedia

Umetne inteligence se ne bi smeli bati

Čeprav tehnologija, ki lahko popolnoma nadzoruje letalo, že obstaja, 73-letnik meni, da se to ne bo zgodilo tako kmalu, vsekakor pa ne za časa njegovega življenja. Po njegovem mnenju se ljudje umetne inteligence ne bi smeli bati, ampak bi jo morali sprejeti in uporabljati, je prepričan. Predvsem po predstavitvi robota ChatGPT, ki ga lahko uporabljajo tudi navadni smrtniki, se je v javnosti sprožilo ogromno razprav na temo nevarnosti, ki jo prinaša nova tehnologija, pred njo pa svarijo tudi številni strokovnjaki. V najboj črnih scernarijih bi lahko umetna inteligenca najprej ogrozila delovna mesta ljudi, nato pa ogrozila človeštvo.

Profimedia

Prihrani nam lahko veliko časa

Po Clarkovem mneju bi pri tako močni tehnologiji ljudje morali razmišljati predvsem, kako jim lahko pomaga izboljšati to, kar počnejo. Spomnil je, da smo lahko do zdaj na mnogih primerih videli, da nam lahko lahko umetna inteligenca v različnih situacijah pomaga pri našem delu in nam prihrani veliko časa s tem, da delo opravi namesto nas. Loti se lahko najrazličnejših malenkosti, nam na primer pomaga pri pisanju elektronske pošte, ali pa sodeluje pri velikih znanstvenih raziskavah in nekaterih medicinskih odkritjih. 

Profimedia

Tehnologijo je treba uporabiti v korist človeštva

Ker se bodo vlaganja v razvoj umetne inteligence povečevala, ta pa bo tudi v središču pozornosti manjših in večjih podjetij, ki niso le tehnološka, lahko po njegovem mnenju pričakujemo nadaljnji hiter napredek te tehnologije in njenih možnosti. A, kot je dejal, je pri tem treba upoštevati, da bo šel napredek v pozitivno smer in se bo tehnologija uporabljala v korist človeštva, čeprav bodo tehnologijo v svoje namene poskušali izkoristiti tudi ljudje, ki nimajo dobrih namer in bi lahko tehnologijo izkoristili tudi na primer za finančne goljufije ali širjenje lažnih novic, poroča Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol