13. 4. 2022, 21:06 | Vir: STA

Biden napovedal nov paket vojaške pomoči Ukrajini

Profimedia

Ameriška vlada bo Ukrajini še naprej zagotavljala sredstva za samoobrambo, je ameriški predsednik sporočil po telefonskem pogovoru z Zelenskim.

Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal nov paket vojaške pomoči Ukrajini v višini 800 milijonov dolarjev (oziroma 740 milijonov evrov), ki med drugim vključuje večjo količino orožja in streliva, oklepnike in helikopterje. Od začetka ruske agresije so ZDA Ukrajini obljubile ali dobavile že za 2,5 milijarde dolarjev (oziroma 2,3 milijarde evrov) orožja.

"Novi sveženj pomoči bo vseboval številne zelo učinkovite oborožitvene sisteme, ki smo jih zagotovili že prej, in tudi nove zmogljivosti, prilagojene obsežnejšemu napadu, ki ga od Rusije pričakujemo v vzhodni Ukrajini," je dodal Biden.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem znova zaprosil Zahod, naj Ukrajini dobavi težko orožje. Dejal je, da potrebujejo topništvo, oklepna vozila, tanke, sisteme za zračno obrambo in bojna letala.

ZDA doslej niso želele dobavljati težje vojaške opreme, ki so jo zahtevali Ukrajinci, saj bi to lahko pomenilo, da se neposredno vključujejo v vojno, kar bi še povečalo napetosti med Washingtonom in Moskvo.

Vendar se zdi, da je Bela hiša dokončno opustila razlikovanje med dobavo "obrambne" opreme, ki jo je odobrila, in "napadalne" opreme, ki je doslej ni želela dobavljati.

Po seznamu, ki ga je prejšnji teden objavila Bela hiša, so ZDA doslej Ukrajini med drugim dobavile ali obljubile 1400 protiletalskih sistemov Stinger, 5000 protitankovskih raket Javelin, več sto dronov, 7000 pušk, 50 milijonov nabojev, 45.000 kompletov neprebojnih jopičev in čelad, lasersko vodene rakete, protiletalske radarje in lahke oklepnike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord