7. 5. 2022, 13:52 | Vir: STA

Afganistanke bodo smele v javnost le povsem zakrite

STA

Če nimajo pomembnega dela, je za ženske bolje, da ostanejo kar doma, so v najnovejšem odloku med drugim zapisali Talibani.

Vrhovni voditelj Talibanov je Afganistankam z odlokom zapovedal nošenje burk v javnosti. Gre za enega večjih posegov v svoboščine žensk odkar so Talibani avgusta prevzeli oblast v Kabulu. Hajbatula Akhundzada je v sporočilu za javnost zapisal, da je nošenje burke zapovedano, ker je to "tradicionalno in spoštljivo".

Profimedia

Podobna pravila oblačenja so za ženske veljala že v času talibanske oblasti med letoma 1996 in 2001.

V skladu s šeriatskim pravom

Burka je sicer muslimansko oblačilo, ki v celoti zakriva žensko, vključno z njenim obrazom in očmi, prek katerih je tančica.

Profimedia

"Tiste ženske, ki niso prestare ali premlade, morajo v skladu s šeriatskimi smernicami zakriti svoj obraz, z izjemo oči, da bi se izognile provokacijam, ko srečajo moške, ki niso njihovi bližnji sorodniki," je še zapisano v odloku.

Pravice Afganistank vse manjše

Zapisano je tudi, da je za ženske bolje, da ostanejo doma, če nimajo pomembnega dela zunaj. Po talibanskem prevzemu oblasti je tisoče afganistanskih žensk ostalo brez zaposlitve v javnem sektorju, prav tako pa so jim onemogočena potovanja med mesti brez spremstva moških. Talibani v nasprotju z obljubami prav tako še vedno onemogočajo šolanje deklicam, starejšim od 12 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol