5. 4. 2022, 12:51 | Vir: STA

Bizarno! Ukradene predmete Charlesa Darwina vrnili na NEPRIČAKOVAN način

Profimedia

Po oceni knjižnice naj bi bili vredni več milijonov evrov. 

V univerzitetno knjižico v Cambridgeu so se vrnili rokopisi Charlesa Darwina, v katerih so zapisane njegove pionirske zamisli o evoluciji, vsebujejo pa tudi znamenito skico Drevo življenja. Rokopise so pogrešali kar 21 let, vrnjeni so bili anonimno. Rokopisi so v dobrem stanju in brez očitnih znakov poškodb, je v izjavi zapisala univerza.

Rokopisi vrnjeni v vrečki

Dragocene dokumente je neznanec v rožnati darilni vrečki odložil na tla v javnem prostoru knjižnice, skupaj s sporočilom, v katerem je knjižničarki zaželel veselo veliko noč.

Darwin je rokopise napisal leta 1837, ko se je vrnil s potovanja po svetu z ladjo Beagle. Po oceni knjižnice naj bi bili vredni več milijonov evrov. V enem od usnjenih zvezkov je narisan diagram, ki prikazuje več možnosti za razvoj vrste. Leta 1859 je v knjigi O nastanku vrst Darwin objavil tudi bolj izpopolnjeno ilustracijo.

Pogrešani od leta 2001

Univerzitetna knjižnica Cambridge je rokopise prvič uvrstila na seznam pogrešanih leta 2001, potem ko so jih zaradi fotografiranja prenesli iz varne sobe za posebne zbirke. Najprej so menili, da so nepravilno shranjeni drugje v obsežni stavbi, v kateri je približno deset milijonov knjig, zemljevidov in rokopisov.

Vendar v obsežnem iskanju leta 2020 zvezkov niso našli. Knjižnica je poklicala policijo, knjige pa so bile uvrščene v Interpolovo zbirko podatkov o ukradenih umetniških delih, imenovano Psyche.

"Edini cilj našega javnega poziva je bil, da se rokopisi vrnejo v našo varno shrambo, in vesela sem, da smo v tako kratkem času dosegli takšen uspeh," je dejala knjižničarka Jessica Gardner, ki je leta 2020 sprožila preplah, da so bili dokumenti ukradeni. Rokopise bo knjižnica poleti razstavila, da si jih bodo lahko vsi ogledali, je dodala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.