30. 6. 2022, 12:52

Bo farmacevtski velikan odpuščal tudi v Sloveniji?

Bobo/fotomontaža

Lastniki podjetja Lek bodo prestrukturirali svojo organizacijo. Nekatera delovna mesta naj bi prenesli na Češko in v Indijo, tista, ki bodo postala nepotrebna, pa bodo ukinili, so napovedali.

Farmacevtski velikan Novartis, pod okrilje katerega spada tudi slovenski Lek, v okviru prestrukturiranja združuje onkološke in farmacevtske dejavnosti v en oddelek, tudi v Sloveniji, so potrdili v Leku. Kot so pojasnili, bodo spremembe vplivale tudi na njihove zaposlene, posvetovanja z njimi pa bodo urejali prek socialnih partnerjev.

Profimedia

Tudi v Sloveniji dve poslovni enoti združujejo v eno skupno enoto

Švicarski velikan Novartis je napovedal, da v okviru obsežnega prestrukturiranja ukinja približno 8000 delovnih mest po vsem svetu. Načrt prestrukturiranja je družba predstavila aprila, z njim pa želi podjetje poenostaviti svojo strukturo in med drugim združiti onkološke in druge farmacevtske dejavnosti v en oddelek.

"Na vseh trgih, tudi v Sloveniji, se poslovna enota farmacevtika in enota onkologija združujeta v eno skupno enoto inovativna zdravila (IM)," so dejali v Leku. Kot so pojasnili, bo ta združitev omogočila zmanjšanje podvajanja poslovnih struktur v vsaki državi ter hkrati združitev Novartisovih tehničnih operacij ter uporabniških in tehnoloških rešitev v novo enoto operacije.

Bobo

Spremembe nameravajo vpeljati v naslednjih mesecih

Po zagotovilih Leka podjetje dobro napreduje pri izvajanju teh sprememb v celotni organizaciji in je že dokončalo imenovanja večine vodstvenih ekip na globalni ravni. V naslednji fazi implementacije teh sprememb se bo Novartis osredotočil na vpeljavo nove organiziranosti na sedežu v Švici, pa tudi na ravni držav po svetu, tudi v Sloveniji.

Spremembe želijo oblikovati in vpeljati v naslednjih nekaj mesecih, pri čemer so zavezani, da ob tem ne bodo ogrozili svoje sposobnosti delati v dobro svojih strank in bolnikov, so navedli.

"Zavedamo se vpliva, ki ga bodo imele spremembe na naše zaposlene in bomo zagotovili, da bomo izpolnili vse zahteve za posvetovanje z zaposlenimi prek socialnih partnerjev, kjer je to potrebno, ter zagotovili podporo vsem tistim, ki jo bodo potrebovali," so ob tem zapisali.

Kot so še dodali, trenutno več informacij ne morejo posredovati, bodo pa o poteku dogajanja obveščali v naslednjih tednih.

Profimedia

Nova struktura bo "vitkejša in preprostejša"

Novartis po svetu trenutno zaposluje okoli 108.000 ljudi. V torek zvečer so v družbi potrdili, da bo v okviru prestrukturiranja ukinjenih več tisoč delovnih mest. Sprva ni bilo navedenih številk o odpuščanju, vendar so švicarski mediji med drugim poročali, da namerava podjetje v Švici ukiniti 1400 delovnih mest. To je približno 12 odstotkov vseh njihovih zaposlenih v tej državi.

Vodja Novartisa Vas Narasimhan je v elektronskem sporočilu zaposlenim pojasnil novo strukturo podjetja, ki bo po njegovih besedah "vitkejša in preprostejša". Vendar bo to "žal pomenilo odpuščanje", je zapisal.

Nekatera delovna mesta bodo prenesena na Češko in v Indijo, druga, ki bodo s prestrukturiranjem postala nepotrebna, pa bodo ukinjena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.