A.R. / STA | 9. 9. 2022, 11:30

Bo kraljica Elizabeta II. pokopana ob svojem možu?

Profimedia

Medtem ko ves svet žaluje za eno izmed najbolj priljubljenih monarhinj, pa so v polnem teku že priprave na njeno zadnjo pot.

Kraljica Elizabeta II. bo pokopana v spominski kapeli sv. Jurija na gradu Windsor, kamor bodo kasneje prestavili tudi krsto z njenim pokojnim možem, princem Filipom. Pokop naj bi potekal po Elizabetinem pogrebu z državniškimi častmi v Westminstrski opatiji, poroča portal Page Six.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Njeni starši, kralj Jurij VI., ki je umrl leta 1952, in kraljica Elizabeta, kraljičina mati, ki je umrla leta 2002, ter njena sestra princesa Margaret, ki je prav tako umrla leta 2002, so bili pokopani v spominski kapeli kralja Jurija VI.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Posmrtni ostanki princa Filipa, ki je aprila 2021 umrl v 100. letu starosti, so še vedno v kraljevi grobnici v kapeli sv. Jurija. Spominska kapela kralja Jurija VI. je del kapele sv. Jurija, prizorišče različnih kraljevih pokopov.   

Elizabeth je umrla v četrtek popoldne v 97. letu starosti na gradu Balmoral na Škotskem.

"Kraljica je danes popoldan mirno umrla na Balmoralu." S to izjavo je Buckinghamska palača sporočila, da je umrla monarhinja, ki je 70 let vladala Veliki Britaniji, ena najbolj prepoznavnih oseb na svetu in edina kraljica ter simbol stabilnosti za veliko večino Britancev.

Začenja se večdnevno žalovanje kraljeve družine

Buckinghamska palača je sporočila, da se za kraljevo družino danes začenja žalovanje. Datum kraljičinega pogreba še ni potrjen.

Profimedia

Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen. Po novici o smrti so bili odpovedani številni športni dogodki, vključno s tekmami angleške nogometne lige, poroča BBC, ki dodaja, da odločitev o tem, kaj bo s tekmami konec tedna, še ni bila sprejeta. Gledališke predstave se bodo začenjale z minuto molka, so pa bile odpovedane nekatere glasbene prireditve. 

Prav tako so bile odpovedane konjske dirke - pokojna kraljica je bila velika ljubiteljica konj in se je redno udeleževala dirk.

Britanska kraljeva družina je odprla spletno žalno knjigo, kjer lahko ljudje zapišejo sporočila ob smrti monarhinje. Na spletni strani je kot novi kralj že naveden Karel III., njegova soproga Camilla pa kot kraljica soproga.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord