5. 4. 2022, 14:49

Bo največje letalo na svetu še kdaj poletelo?

Profimedia

Sedaj, ko so ukrajinske sile ponovno prevzele nadzor nad tem letališčem, je končno postalo jasno tudi to.

Po umiku ruskih sil z območja Kijeva je ukrajinska vojska ponovno zavzela letališče Hostomel, kjer je bilo parkirano tudi največje tovorno letalo na svetu Antonov An-225 Mrija. Številni mediji so v prvih dneh invazije poročali, da je bila Mrija domnevno uničena med ruskimi napadi, a tega takrat ni bilo mogoče nedvomno potrditi.

Sedaj je ugibanj konec. Letalo, ki je bilo simbol ukrajinskega ponosa, je potrjeno popolnoma uničeno. Rusi so nadzor nad letališčem Hostomel sicer prevzeli že 24. februarja. Vest o domnevnem uničenju letala je že takrat močno odmevala in številne razžalostila. Mrija je namreč veljala za enega izmed največjih dosežkov letalske industrije.

Kasneje so se sicer širile tudi špekulacije, da letalo morda vendarle ni uničeno, saj so satelitski posnetki iz 28. februarja kazali, da bi lahko vsaj rep letala ostal nedotaknjen.

A sedaj, ko so ukrajinske sile ponovno prevzele nadzor nad letališčem, so svet obkrožile najnovejše fotografije Mrije, ki prikazujejo njeno resnično stanje, poroča portal 24ur.com. Čeprav so ukrajinske oblasti pred časom obljubile, da bodo letalo obnovile, je sedaj, ko so razsežnosti škode tudi dejansko razvidne, pojavlja dvom, da bo največje letalo na svetu tudi v resnici še kdaj poletelo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol