7. 6. 2022, 08:15 | Vir: STA

Bo Roman Abramovič sedaj ostal še brez svojih letal?

Profimedia

Milijarderju, ki ima zaradi sankcij proti Rusiji številne težave, so Američani ob napovedi odvzema letal izdali tudi odredbo o zavestnem kršenju sankcij. Kako visoka kazen ga čaka?

Ameriško pravosodno ministrstvo je v ponedeljek ukazalo odvzem dveh letal v lasti ruskega oligarha Romana Abramoviča, ker naj bi se uporabljali za kršenje sankcij proti Rusiji zaradi vojne proti Ukrajini. Boeingov 787 dreamliner in "direktorski" Gulfstreamov G650ER sta sicer izven dosega ameriških oblasti.

Profimedia

Američani bodo na letali pozorni

Abramovič naj bi glede na sodno vlogo pravosodnega ministrstva ZDA sankcije kršil že samo s tem, da sta letali letos odleteli v Rusijo. Ker sta bili izdelani v ZDA, sta od 2. marca letos del ameriških sankcij. Abramovič je doslej že prodal nogometni klub Chelsea, sicer bi mu ga odvzeli Britanci.

Letali vredno 400 milijonov dolarjev naj bi bili trenutno bodisi v Rusiji bodisi v Dubaju. Newyorško zvezno tožilstvo je sporočilo, da bodo pozorni na obe letali in ju bodo zasegli takoj, ko se jim bo ponudila priložnost.

Profimedia

V ZDA ga čaka tudi visoka denarna kazen

Abramoviča še dolgo ni pričakovati v ZDA, saj so mu poleg odredbe o zaplembi letal izdali še odredbo o zavestnem kršenju sankcij, katerih namen je preprečiti izvoz določenih tehnologij in dobrin v Rusijo. To mu lahko prinese denarno kazen, večjo od vrednosti obeh letal.

55-letni Abramovič je eden od številnih ruskih milijarderjev, ki so zaradi ruske agresije nad Ukrajino tarča mednarodnih sankcij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.