19. 4. 2022, 10:08

Bo zaradi izjemne suše v tej državi ogrožena dobava živil za Slovenijo?

Profimedia

Naša država je pri uvozu hrane močno odvisna od sosednje države. Lani smo od nje skupno kupili skoraj 18 odstotkov celotne vrednosti uvoza živil.

Suša na severu Italije ogroža kmetijstvo in energetiko. Prizadet je lahko pridelek zimskih posevkov, tudi spomladanski potrebujejo dež. Zaostrila se bo tekma za vodo, poroča Delo. 

Takšne zime ni bilo že 30 let

V severni Italiji ni deževalo že štiri mesece. Skromna s snežnimi padavinami je bila tudi zima. Poleg pomanjkanja padavin so mile zimske temperature zmanjšale količino vode v tleh in izpraznile vodne zadrževalnike in akumulacijska jezera. Slovenija največ živil uvozi prav iz Italije.

Primanjkljaj padavin je 65-odstoten v primerjavi s povprečjem v obdobju 1991–2020, poleg tega so bile zimske temperature za 2,1 stopinje višje od povprečja. Takšne kombinacije mile in suhe zime v Lombardiji, Piemontu in na jugu Švice niso imeli že 30 let, ugotavlja poročilo evropske komisije o suši v severni Italiji. Bistveno bolj suho vreme je napovedano tudi za prihodnje mesece, zaradi česar bi se lahko trenutna suša razvila v ekstremen vremenski dogodek, poroča Delo. 

Ekstremna hidrološka suša

V začetku marca so bili opaženi nizki pretoki rek, ki se stekajo v Pad, zaradi česar je bila na nekaterih odsekih te reke, v dolini katere je skoncentrirana glavnina italijanske kmetijske pridelave, razglašena ekstremna hidrološka suša. Ker je zima prinesla malo snega, so bile konec februarja tudi zaloge vode iz snega za 40 odstotkov manjše od povprečja 2009–2021 v italijanskih Alpah.

Ekstremno majhna akumulirana količina snega zlasti v južnem delu italijanskih Alp bo skromno prispevala k napolnitvi rek v pozni pomladi, kar bo še povečalo nevarnost hidrološke suše v prihodnjih mesecih, ugotavlja poročilo, ki temelji na podatkih Skupnega raziskovalnega središča (JRC) evropske komisije, to pa jih črpa iz kart na podlagi satelitskih posnetkov, ki jih zagotavlja storitev programa Copernicus za ravnanje v izrednih razmerah.

Italija izjemno pomembna za Slovenijo

Po podatkih statističnega urada smo lani skupno uvozili za dobrih 1,9 milijarde evrov živil, največ prav iz Italije – skoraj 18 odstotkov celotne vrednosti uvoza živil. Iz Italije smo uvozili dobro petino vsega uvoženega sadja (4714 ton) in zelenjave in 15 odstotkov vseh žit in proizvodov iz njih. Od 10.220 ton uvožene solate smo lani večino uvozili iz Italije, prav tako smo od tam (poleg iz Hrvaške) uvozili največ paradižnika, zelja, cvetače, kolerabnic in ohrovta. Krompirja smo uvozili za 1225 ton, poroča Delo. 

Trgovci zaradi suše na severu Italije za zdaj ne občutijo težav pri dobavi sadja in zelenjave, saj se v tem času pridelujeta na jugu sredozemskih držav.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ