6. 5. 2022, 13:44

Bo ljubica Vladimirja Putina zaradi novih sankcij ostala brez premoženja?

Profimedia

Nekdanja vrhunska gimnastičarka, ki naj bi imela z ruskim predsednikom štiri otroke, se skriva v Švici. Kaj vse jo lahko doleti?

Z novim svežnjem evropskih sankcij naj bi te doletele tudi Putinovo domnevno ljubico, nekdanjo rusko gimnastičarko Alino Kabajevo. Če bodo sankcije sprejete, bo imela Kabajeva, ki naj bi se skrivala v Švici, prepovedan vstop v Evropsko unijo, zamrznili pa bodo lahko tudi njeno premoženje.

To je sicer že šesti sveženj sankcij, ki bi ga lahko kot odziv na rusko agresijo v Ukrajini uvedla Evropska unija. O predlogu novih sankcij bodo v Bruslju razpravljali stalni predstavniki članic unije. 

Profimedia

S Putinom naj bi imela štiri otroke

Razmerje z nekdanjo gimnastičarko ruskemu predsedniku mediji pripisujejo že leta. Imela naj bi tudi štiri otroke, 7-letni dvojčici, ki sta se rodili leta 2015 in dva sinova, a tega domnevni par ni nikoli uradno potrdil

"Alina ima s Putinom dva majhna fantka in dve hčeri, dvojčici, ki sta se rodili v Švici. Vsi otroci imajo švicarski potni list," je po poročanju 24ur.com za enega izmed tujih medijev pred časom povedal neimenovan vir.

Ruski predsednik podrobnosti o svojem zasebnem življenju sicer skriva, vsa vprašanja osebne narave pa zavrača.

Profimedia

V predlogu sankcij je Kabajeva označena kot predsednica upravnega odbora holdinga National Media Group, ki si v skoraj vseh večjih ruskih državnih medijih lasti pomembne deleže. Sveženj je Bruslju predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in vključuje tudi prepoved uvoza ruske nafte do konca leta in izključitev treh ruskih bank iz sistema Swift, med njimi tudi Sberbank. V paketu je poleg ostalega tudi prepoved oddajanja treh ruskih državnih televizij.

Profimedia

Sankcije tudi za nekatere druge posameznike

Evropska unija širi seznam sankcij tudi za nekatere druge posameznike, med njimi naj bi bil poglavar ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril ter več visokih vojaških uradnikov, ki jih obtožujejo vojnih zločinov v ukrajinskem mestu Buča. Na seznamu so se znašli tudi družinski člani tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova, so še zapisali pri 24ur.com.

Glede napovedi sankcij se je že odzval tudi madžarski predsednik Viktor Orban, ki nasprotuje sankcijam proti ruskemu patriarhu Kirilu, saj je to po njegovem napad na versko svobodo.

Da bi bile sankcije sprejete, jih mora soglasno potrditi vseh 27 držav članic. Nekatere članice so sicer že izrazile nestrinjanje s predlogom embraga na uvoz ruske nafte. Madžarska in Slovaška si želita daljše prehodno obdobje, za izjemo pri embargu pa se zavzema tudi Bolgarija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.