12. 11. 2023, 22:30 | Vir: STA

Bolnišnica v Gazi zaradi obstreljevanja in smrti zdravstvenih delavcev ne more več skrbeti za paciente

Profimedia

Razmere v največji bolnišnici v Gazi so vse bolj nevzdržne. 

Brez goriva, ki je nujno potrebno za delovanje oblegane bolnišnice, je ogroženo življenje 650 pacientov. Izraelski premier Benjamin Netanjahu vztraja, da lahko ljudje zapustijo bolnišnično poslopje, v pogovoru za CNN pa je dejal, da ne vidi razloga, zakaj ne bi evakuirali pacientov.

Generalni direktor bolnišnice v Gazi Muhamad Zakut je na novinarski konferenci dejal, da so v največji bolnišnici v enklavi, bolnišnici Al Šifa, ogrožena življenja 650 pacientov, vključno s 36 otroci. Poslopje bolnišnice, ki jo po pričevanjih očividcev oblegajo izraelski tanki, je bila danes znova tarča raketnega napada, v katerem naj bi bil uničen kardiološki oddelek. V Al Šifi je po nekaterih navedbah skupno okoli 10.000 ljudi, ki so se tja zatekli pred spopadi in raketnimi napadi.

Po navedbah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje v Gazi Al Šifa zaradi neprestanega izraelskega obstreljevanja in smrti zdravstvenih delavcev ne more več skrbeti za paciente. Poudaril je, da je evakuacija, ki jo je domnevno ponudil Izrael, nemogoča, saj da bodo zaradi pomanjkanja goriva v roku nekaj dni prenehale delovati tudi bolnišnice na jugu Gaze. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pred tem opozoril na poročila s severa Gaze, kjer naj bi streljali na ljudi, ki bežijo iz bolnišnice.

Profimedia

Evakuacije

Predsednik izraelske vlade Netanjahu je v pogovoru za ameriško televizijo CNN povedal, da so oblikovali ustrezne koridorje za evakuacijo vseh civilistov s severa, kjer izraelska vojska izvaja kopenske operacije. Ponovil je prepričanje, da je Hamas tisti, ki ustavlja evakuacije. Okoli 100 pacientov je bilo po njegovih besedah iz Al Šife evakuiranih in sam ne vidi razloga, zakaj ne bi mogli evakuirati še preostalih.

Mednarodni odbor Rdečega križa je sporočil, da ne more potrditi navedb o prvih evakuacijah pacientov. WHO je prav tako sporočila, da nima stika z bolnišnico. Še pred tem je Netanjahu v intervjuju za ameriško televizijo NBC zatrdil, da so Al Šifi ponudili gorivo, a naj bi ga tam zavrnili. Izraelska vojska še naprej vztraja, da so v tunelih pod bolnišnico skriti pripadniki Hamasa.

Palestinski Rdeči polmesec medtem poroča o nevzdržnih razmerah tudi v bolnišnici Al Kuds, ki da je prav tako tarča izraelskega obstreljevanja. V edini še delujoči bolnišnici v mestu Gaza, bolnišnici Al Ahli, pa so zdravniki prisiljeni operirati ranjence brez anestezije, zmanjkalo pa jim je tudi krvi, poročajo tuje tiskovne agencije. V celotni Gazi, ki jo zadnjih pet tednov oblegajo izraelske sile, po navedbah Združenih narodov trenutno deluje le 16 od skupno 36 bolnišnic. V izraelskih napadih je bilo doslej ubitih več kot 11.100 ljudi, še 28.000 je ranjenih.