R.S. | 13. 3. 2024, 15:21

Poznate temačen razlog, zakaj so v tem italijanskem mestu za vedno zaustavili uro?

Twitter/Guinness_Alan

Ura je na železniški postaji namerno nastavljena na 10.25. 

Bologna je mesto v severni Italiji, ki je znano zaradi prelepih srednjeveških trgov, muzejev, cerkev in vrtov. Mesto pa je znano tudi zaradi nečesa bolj temačnega - leta 1980 se je na železniški postaji izvedel bombni atentat, ki je terjal življenje 85 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih.

15 let po atentatu so krivdo pripisali trem neofašistom, vendar so mnogi še danes prepričani, da so našli zgolj storilce zločina, ne pa tiste, ki so zločin naročili. Dva posameznika iz teroristične skupine skrajno desne NAR sta bila obsojena na dosmrtno kazen, tretji, ki je bil mladoletnik, pa na 30 let zapora. Natančne okoliščine napada so še vedno zavite v tančico skrivnosti. 

Profimedia

Bomba se je nahajala v kovčku in je eksplodirala ob 10.25 v zahodni hali postaje. Hala je bila polna ljudi, ki so se vračali domov iz dopusta ali odhajali na počitnice. Eksplozija je bila tako močna, da je bila zahodna hala popolnoma porušena. V atentatu sta bila poškodovana tudi vlak in postajališče taksijev pred postajo. 

Mandelov učinek in ura na železniški postaji

Nekaj let po tragediji je pozornost javnosti pritegnila ura na železniški postaji, kjer se je sprožila bomba. Leta 2010 so o uri povprašali lokalne prebivalce. Kar 92 odstotkov jih je odgovorilo, da se spomnijo, da se je ura po bombnem napadu ustavila.

Vendar to ni bilo res - v resnici je bila popravljena kmalu po napadu, 17 let pozneje pa so jo v spomin na bombni napad ponovno ustavili in nastavili na čas bombnega napada. Izkazalo se je, da je šlo za kolektivni lažni spomin, ki se imenuje Mandelov učinek. Ura je še danes nastavljena na 10.25, poroča Atlas Obscura. 

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol