Ni. Vu. | 15. 1. 2024, 08:27

Bo pošast z otoka Utoya prišla na prostost? Množični morilec tarna in toži, vlada mu je odgovorila z odločnimi besedami

Profimedia

Andres Breivik želi na prostost.

Norveška vlada vztraja, da je Anders Behring Breivik, desni ekstremist, ki je leta 2011 v terorističnem bombnem in strelskem napadu ubil kar 77 ljudi, še vedno nevaren in bi posledično moral ostati v izolaciji. Prav tako je vlada ostro zavrnila njegove obtožbe, da so mu kršene človekove pravice, poroča AP. "Obstaja velika nevarnost nasilja in tudi to, da bi lahko s svojimi idejami in prepričanji navdihnil druge. Zato mora biti še naprej pod strogimi varnostnimi ukrepi," je dejal vladni odvetnik Andreas Hjetland zadnji dan petdnevnega zaslišanja. "Hkrati nič ne kaže, da bi bila kršene njegove človekove pravice," je doda Hjetland.

Končno odločitev naj bo sodišče sprejelo do meseca avgusta.

Breivik, ki si je leta 2012 spremenil ime v Fjotolf Hansen, v svoji tožbi - drugi proti norveški vladi - trdi, da je izolacija, ki je izpostavljen, odkar mu je bila izrečena zaporna kazen, nečloveška in ni v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Podobno pritožbo je evropsko sodišče za človekove pravice zavrnilo že leta 2017.

Profimedia

Zamaskiral se je v policista

Breivik je 22. julija 2011 ubil osem ljudi v bombnem napadu v Oslu, nato pa odšel na mladinski tabor levičarjev na otoku Utoya, kjer je, oblečen kot policist, ubil 69 ljudi, večinoma najstnikov. Breivik ni izrazil obžalovanja zaradi svojih napadov, ki jih je prikazal kot križarsko vojno proti multikulturnosti v Norveški.

Njegov odvetnik, Eistein Storvik, je v četrtek dejal, da je Breivik prizadet in da trpi zaradi pomanjkanje stika z okoliškim svetom. Med pričanjem je Breivik jokal  in dejal, da trpi zaradi depresije in da ima samomorilne misli, vendar je zaporniški psihiater izrazil dvome o verodostojnosti njegovih čustev, pri čemer je ocenil, da je Breivik "morda izkoristil" priložnost, da "doseže nekaj" pred sodiščem.

Profimedia

Breivik je bil obsojen na največjo kazen: 21 let zapora. Z dodatkom, ki ga v norveškem pravnem sistemu redko uporabijo, odgovornim pa omogoča zadržanje zločinca za nedoločen čas, če še vedno velja za nevarnega za družbo. Breivik je predlani zahteval pogojni izpust, vendar ni pokazal znakov rehabilitacije in resocializacije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol