N. V. | 11. 8. 2022, 13:30

Če bi še obstajala Jugoslavija: kako velika bi bila in kdo bi v njej živel?

You Tube video What If Yugoslavia Reunited Today?/Posnetek zaslona

To je bila država, o kateri so sanjali intelektualci. Preverili smo, kaj bi se zgodilo, če bi državo dalje vodili z entuziazmom.

Na kanalu YouTube je Joseph Pisnetti naredil zanimivo analizo, v kateri se je spraševal "kaj če": kako bi danes bila videti obnovljena in združena Jugoslavija.

Analizo je objavil v videu na svojem YouTubu Real Life Lore, kjer običajno objavlja izobraževalne in zanimive videoposnetke. Poglejte ga:

Koliko prebivalcev bi danes živelo v tej državi?

Če bi Jugoslavija ponovno obstajala, bi imela nekaj več kot 20 milijonov prebivalcev, s tem bi postala ena desetih največjih evropskih držav po populaciji in bi se uvrstila na osmo mesto. Pisnetti obenem opozarja, da bi imela nova Jugoslavija manj prebivalcev kot leta 1991.

Takšna bi bila etnična pripadnost Jugoslavije: v državi bi živelo 35 odstotkov Srbov, 20 odstotkov Hrvatov, 11 odstotkov Albancev, 9 odstotkov prebivalcev današnje Bosne in Hercegovine, 8 odstotkov Slovencev, 6 odstotkov Makedoncev, 1 odstotek Črnogorcev in 10 odstotkov drugih.

Versko bi Jugoslavijo sestavljalo 43 odstotkov pravoslavnih vernikov, 27 odstotkov katoliških, 22 odstotkov muslimanskih in 8 odstotkov ateistov, agnostikov in drugih manjših verskih skupin.

Kako uspešna bi bila država gospodarsko?

Bruto domači proizvod bi bil skoraj 185 milijard evrov, Jugoslavija pa bi bila na 53. mestu med državami na svetu, ko gre za gospodarstvo.

Vojsko bi sestavljalo okoli 230.000 vojakov, pet največjih mest pa bi bilo Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana in Skopje, navaja portal Kurir.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.