3. 10. 2022, 15:06 | Vir: STA

Če želimo preživeti zimo, moramo močno zmanjšati porabo plina

Profimedia

S tako velikimi tveganji za pomanjkanje plina se Evropa še ni soočala. Strokovnjaki za nastalo situacijo krivijo nepremišljeno in nepredvidljivo ravnanje Rusije.

Evropa mora zmanjšati porabo plina, če želi preživeti zimo, je pozvala Mednarodna agencija za energijo (IEA). Izpostavili so grožnjo popolne prekinitve dobave plina iz Rusije in s tem povezano tveganje padca zalog v evropskih plinskih skladiščih. Po ruski invaziji na Ukrajino so cene pline podivjale, evropske države pa pospešeno iščejo alternative ruskemu energentu.

IEA je v danes objavljenem poročilu izpostavila "še nikoli videna tveganja" za pomanjkanje plina, razen če bo stara celina zmanjšala povpraševanje. Na agenciji ocenjujejo, da je, če želi Evropa pomlad pričakati z "ustrezno" oskrbo, potreben devetodstotni rez v primerjavi s povprečno porabo v zadnjih petih letih.

Obstaja nevarnost, da bo Rusija pipico popolnoma zaprla

"Obeti za plinske trge ostajajo negotovi predvsem zaradi nepremišljenega in nepredvidljivega ravnanja Rusije, ki je izgubila ugled zanesljivega dobavitelja. Vse kaže, da bodo razmere na trgu napete tudi prihodnje leto," je opozorila agencija.

Profimedia

Diverzifikacija je sicer po mnenju IEA omogočila, da so bila skladišča plina po Evropi konec septembra približno 90-odstotno zapolnjena, a pri tem opozarja na nevarnost popolne zapore dobave ruskega plina. "Če bi Rusija 1. novembra popolnoma zaprla plinsko pipico, bi moralo povpraševanje pasti za 13 odstotkov, da bi raven razlog ohranili na ustrezni ravni," so zapisali pri agenciji.

Skupna poraba plina se je v prvih osmih mesecih v Evropi na letni ravni zmanjšala za več kot deset odstotkov, v industriji po navedbah IEA za okoli 15 odstotkov, saj so številna podjetja zaradi visokih cen oklestila proizvodnjo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ