29. 4. 2022, 07:33 | Vir: STA

Cepivo proti koronavirusu tudi za otroke? To so pojasnitve proizvajalca Moderna

Profimedia

Zaprosili so za odobritev cepljenja otrok, starih od šest mesecev do šest let. Bodo države temu prikimale?

Moderna je ameriško Upravo za hrano in zdravila (FDA) zaprosila za odobritev cepiva proti covidu-19 za otroke, stare od šest mesecev do šest let. To je v ZDA še edina starostna skupina, ki nima dostopa do cepiva.

Kako pojasnjujejo svojo prošnjo? 

Moderna je na podlagi kliničnih testov ugotovila, da je njeno cepivo pri mlajših od dveh let z dvema odmerkoma 51-odstotno učinkovito, pri starih od dveh do petih let pa le 37-odstotno.

Podjetje meni, da cepivo ščiti pred resnim obolenjem, saj noben od otrok, ki je sodeloval v raziskavi, ni bil hospitaliziran.

Za podobno odobritev je že prej nameravalo zaprositi podjetje Pfizer, ki pa je prošnjo pri FDA februarja umaknilo po tem, ko je ugotovilo, da je cepivo za stare od šest mesecev do šest let z dvema odmerkoma učinkovito le v 30 do 40 odstotkih.

Pred novo prošnjo za dovoljenje bodo nadaljevali z raziskavami s tretjim odmerkom, kjer pričakujejo boljše rezultate.

V času prevladovanja koronavirusne različice omikron se je število hospitalizacij otrok pod petim letom starosti povečalo za petkrat v primerjavi s časom, ko je prevladovala različica delta.

Moderna medtem nadaljuje izdelavo cepiva, ki bo usmerjeno tako proti različici omikron kot proti izvirnemu virusu, ki je od odkritja konec leta 2019 že večkrat mutiral.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol