9. 5. 2022, 16:46 | Vir: STA

"V mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo"

Profimedia/fotomontaža

"Prišel sem praznovat Dan Evrope v Odesi," je dejal visoki evropski funkcionar, ki je zaradi ruskega raketnega napada moral zbežati na varno.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob Dnevu Evrope nenapovedano obiskal Odeso v znak solidarnosti Evropske unije z ukrajinskim ljudstvom. Sprejel ga je ukrajinski premier Denis Šmihal, vendar je moral srečanje zaradi raketnega napada na to južno pristaniško mesto začasno prekiniti in se zateči na varno.

Profimedia

Med srečanjem udarile rakete

Do raketnega napada je prišlo v času, ko se je Michel na pogovorih srečal s premierjem Šmihalom. Udeleženci so morali prekiniti srečanje in poiskati zavetje, "medtem ko so rakete znova udarile v območje Odese".

Pogovori s Šmihalom, na katerih je prek video povezave sodeloval tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, so se osredotočili na to, kako lahko EU še naprej podpira Ukrajino pri soočanju s humanitarnimi, gospodarskimi in vojaškimi izzivi, s katerimi se trenutno sooča zaradi ruske invazije. Tema pogovorov je bil tudi načrtovani solidarnostni sklad za obnovo Ukrajine, so še navedli.

Michelov odziv na Twitterju

Michel je na Twitterju objavil fotografije z obiska, na katerih je skupaj s Šmihalom.

"Prišel sem praznovat Dan Evrope v Odesi, mestu, kjer je Puškin dejal, da lahko čutiš Evropo," je zapisal.

"In kjer danes ukrajinsko ljudstvo ščiti svoje spomenike pred naboji in raketami ter svojo svobodo pred rusko agresijo," je še dodal.

Obiskal je pristanišče v Odesi in se seznanil s posledicami ruske blokade Črnega morja, zaradi česar je v pristanišču obtičalo na tone žitaric. Srečal se je z vodjo ukrajinske mornarice, ki ga je seznanil s škodo, nastalo zaradi ruskih raketnih napadov na mesto.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord