18. 11. 2023, 10:08 | Vir: STA

Kaj se dogaja v svetu umetne inteligence? Direktor, ki stoji za razvojem ChatGPT-ja, dobil brco

Profimedia

Sam Altman je zapustil direktorski stolček v podjetju OpenAI, saj naj bi zgubil zaupanje članov odbora.

Upravni odbor podjetja OpenAI, ki je lani proizvedlo slavnega klepetalnega robota umetne inteligence ChatGPT, je odpustil glavnega izvršnega direktorja Sama Altmana, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gre za presenetljivo potezo, saj 38-letni Altman velja za osrednjega igralca pri razvoju umetne inteligence.

Altman je z izdajo klepetalnega robota z umetno inteligenco, ki lahko v le nekaj sekundah pripravi vsebino po modelu človeka, kot so pesmi ali umetniška dela, postal senzacija tehnološkega sveta in nova zvezda Silicijeve doline.

Profimedia

Upravni odbor OpenAI je v izjavi zapisal, da je Altmanov odhod sledil procesu premišljenega pregleda, ki je pokazal, da ni bil dosledno iskren v komunikaciji z upravnim odborom, kar je oviralo njegovo zmožnost uresničevanja njegovih odgovornosti. Skratka izgubil je zaupanje članov odbora.

Altman je na mediju X sporočil, da bo o tem povedal kaj več kasneje.

Začetek projekta ChatGPT je sprožil tekmo na področju umetne inteligence med tehnološkimi velikani kot so Amazon, Google, Microsoft in Meta.

Microsoft je v OpenAI vložil več milijard dolarjev in tehnologijo tega podjetja vključil v svoje ponudbe, vključno z iskalnikom Bing. Google je hitro začel delati na svoji ponudbi umetne inteligence, vključno s klepetalnim robotom Bard.

Altman je o umetni inteligenci pričal pred ameriškim kongresom in o tej tehnologiji govoril z voditelji držav, ker jih skrbi varnost nove tehnologije in morebitne zlorabe.

Altmana bo začasno nadomestila glavna tehnološka direktorica Mira Murati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol