10. 10. 2023, 20:13 | Vir: STA

V Trst prišla čikangunja, bolezen, ki "ukrivlja" (prepoznate simptome?)

Profimedia

V Trstu so zabeležili prvi primer okužbe s čikungunjo, virusno vročinsko boleznijo tropskega pasu, ki jo prenaša tigrasti komar. 

Čikungunja je bolezen tropskega pasu, vendar z naglim naraščanjem migracij, predvsem turističnih, nikakor ni več omejena le na te dele sveta, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Leta 1952 so prvič opisali novo virusno okužbo na planoti Makonde na meji med Tanzanijo in Mozambikom. Imenovali so jo čikungunja, kar v Makonde jeziku pomeni "to, kar ukrivlja", saj bolečine v sklepih povzročijo značilno ukrivljeno držo bolnikov, je na spletni strani zapisal NIJZ.

Profimedia

Alfavirus iz družine togavirusov

Doslej v Sloveniji ni bilo avtohtono okuženih primerov, so pa pristojni zabeležili nekaj primerov okužb pri potnikih, ki so zboleli pred prihodom v Slovenijo ali kmalu po vrnitvi iz tropskih krajev.

Povzročitelj čikungunje je alfavirus iz družine togavirusov, ki ga prenaša tigrasti komar iz roda Aedes Albopictus. Inkubacijska doba je od enega do 12 dni, za bolezen pa je dovzeten vsakdo, ki je ni prebolel.

Simptomi so povišana telesna temperatura, mrzlica, bolečine v sklepih in mišicah, otekanje sklepov, glavobol, slabost in bruhanje. Bolezen navadno mine v petih do sedmih dneh oziroma v največ dveh tednih.

Potek in zdravljenje

Tipičen klinični znak bolezni je artralgija (bolečine v sklepih), ki je lahko prisotna dolgo po akutni fazi. Težji potek bolezni je redek in se pojavlja predvsem pri starejših, kronično bolnih ali imunsko oslabljenih. Bolezen je sicer v večini primerov samoomejujoča in le redko ogroža življenje bolnika.

Zdravljenje vključuje počitek, nadomeščanje tekočin, zdravila za zniževanje temperature in sredstva proti bolečinam. Okužene je potrebno prvih nekaj dni bolezni ščititi pred piki komarjev, da ne bi prišlo do nadaljnjega prenosa bolezni. Cepiva proti čikungunji za zdaj še ni.