21. 10. 2023, 12:27 | Vir: STA

Porast antisemitizma v Evropi, na Cipru eksplodirala bomba

Profimedia

V Evropi so se od začetka najnovejše zaostritve bližnjevzhodne krize okrepili antisemitski incidenti. 

V bližini izraelskega veleposlaništva na Cipru je danes eksplodirala majhna eksplozivna naprava. V Nemčiji so zabeležili že več kot 1100 kaznivih dejanj, povezanih z bližnjevzhodno krizo. O porastu antisemitizma pa poročajo tudi iz Londona.

Približno 30 metrov od izraelskega veleposlaništva v Nikoziji je danes eksplodirala majhna eksplozivna naprava, ki pa ni povzročila škode. Policija je že pridržala štiri osumljence, stare med 17 in 21 let. Vsi naj bi bili iz Sirije, so poročali lokalni mediji.

V Nemčiji je medtem policija od izbruha spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas zabeležila že več kot 1100 kaznivih dejanj, povezanih z omenjenim konfliktom, je v petek opozorila nemška notranja ministrica Nancy Faeser. Med zabeleženimi prekrški so bili napadi, kršitve miru, spodbujanje sovraštva in materialna škoda. Samo v Berlinu je bilo med izgredi zaradi metanja steklenic in pirotehničnih izdelkov poškodovanih več kot sto policistov. Ti pa so v prestolnici začasno pridržali na stotine ljudi.

Profimedia

Težave tudi v Londonu

Od 7. oktobra so v Nemčiji sicer izvedli 211 proizraelskih in 129 propalestinskih dogodkov. V Berlinu se je od izbruha spopadov na Bližnjem vzhodu povečalo tudi število antisemitskih incidentov. Oddelek za raziskave in informacije o antisemitizmu (RIAS) je do srede zabeležil že 70 tovrstnih primerov, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani. Po podatkih, ki jih je RIAS objavil v sredo, pa sta bila po vsej državi zabeležena 202 incidenta.

Tudi v Londonu je v preteklih dneh naraslo število antisemitskih in islamofobnih zločinov, je v petek sporočila policija. Med 1. in 18. oktobrom je zabeležila 218 antisemitskih kaznivih dejanj, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 15. Število islamofobnih kaznivih dejanj pa se je v istem obdobju povečalo z 42 na 101.

"Žal smo kljub povečani prisotnosti policistov zabeležili znatno povečanje števila kaznivih dejanj po vsem Londonu," je sporočila policija in dodala, da je zaradi takšnih dejanj aretirala 21 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol