9. 9. 2022, 19:40 | Vir: STA

Covidni ukrepi bodo v Nemčiji ostrejši, kaj jih čaka?

Profimedia
Covidni ukrepi bodo v Nemčiji ostrejši, kaj jih čaka? (foto: Profimedia)

Poslanci bundestaga so potrdili načrt vlade, da pred prihajajočo zimo ponovno uvede nekatere omejitve. Kaj jih čaka?

Novi predpisi bodo predvidoma veljali od 1. oktobra do 7. aprila 2023. Potrditi jih mora le še zgornji dom parlamenta, bundesrat.

Maske bodo v bolnišnicah spet obvezne

Poleg nošenja mask v bolnišnicah, bodo te obvezne tudi v domovih za starejše in ordinacijah, medtem ko bodo morali obiskovalci prvih dveh institucij predložiti tudi negativen test.

V celotni državi bodo medtem še naprej veljali sedanji predpisi, v skladu s katerimi morajo ljudje v javnem prevozu nositi FFP2 maske. Te bodo po novem obvezne tudi pri obisku bolnišnic, domov za starejše in zdravniških ordinacij, ne pa tudi na letalih.

Profimedia

Zvezne države imajo proste roke glede nekaterih ukrepov

Novi predpisi zveznim deželam omogočajo, da od oktobra naprej same uvajajo pravila glede nošenja mask v restavracijah in drugih zaprtih prostorih.

V šolah in vrtcih naj bi bilo po novem testiranje obvezno za vse, maske pa le za učence od petega razreda dalje in le v skrajnem primeru, ko bi bilo sicer ogroženo obiskovanje pouka.

"To je težko merilo. Pričakujem, da ga zvezne dežele v trenutnih razmerah, povezanih s koronavirusom, ne bodo uporabile," je dejala nemška ministrica za izobraževanje Bettina Stark-Watzinger in dodala, da bi se to spremenilo le v primeru pojava nove različice virusa, ki bi bila "veliko bolj nalezljiva".

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.