P. F. | 10. 11. 2023, 21:33

Čudež narave: jezero se je čez noč pravljično obarvalo roza

Posnetek zaslona/Insagram traviskeahi_photos

Splet in medije so preplavili posnetki čudovitega rožnatega jezera na Havajih, ki je čez noč spremenilo barvo. Navdušeni opazovalci fotografij jezero primerjajo s pravljičnim doživetjem, vendar pa je razlog za obarvanost vse prej kot pozitiven ...

Jezero na Havajih se je obarvalo živo rozaste barve. Znanstveniki sumijo, da gre za posledico halobakterij, ki se rade namnožijo v zelo slanih vodah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Travis Morrin (@traviskeahi_photos)

Halobakterije so enocelični organizmi, ki uspevajo v vodah z visoko slanostjo, in sicer tako visoko, da gre za območje, kjer praktično noben drug organizem ne preživi. Obarvano jezero ima zaradi sušnega obdobja trenutno dvakrat večjo slanost kot morska voda, kar naj bi privabilo to bakterijo, ki ima rada ekstremna okolja. 

Strokovnjaki pričakujejo, da bo dež poskrbel za dvig vode, kar bo odneslo tudi rožnato barvo, saj se bo zmanjšala koncentracija soli. Nihče od skrbnikov jezera še nikoli prej ni videl, da bi se voda obarvala rožnato, tovrstnega incidenta se ne spominjajo niti prostovoljci, ki za jezero skrbijo že 70 let. Seveda ni prvič, da bi jezero zadela suša in visoka koncentracija soli, vendar do takšne spremembe barve do sedaj ni prišlo.