A. B. | 10. 2. 2023, 12:01

Čudežna novorojenčica iz Turčije, ki sta jo želela posvojiti slovenska para, našla nov dom

Twitter/ABC30 Fresno

Dojenčica je bila rojena le tri ure pred uničujočim potresom, v tragičnem dogodku pa je izgubila celotno družino. Zdaj so se ji odločili nadeti tudi ime – ne boste verjeli, kako lepo je. 

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih že preseglo 21.000. Reševalci bijejo bitko s časom, pri čemer jih ovira hud mraz. V Turčiji so izpod ruševin uspeli rešiti okoli 8000 ljudi, nekatere - skoraj po čudežu - tudi še to noč.

Med ruševinami na severu Sirije so našli in rešili tudi deklico, novorojenčico. Ko so jo našli, je bila njena popkovina še vedno pritrjena na mater, je za francosko tiskovno agencijo (AFP) povedal njen sorodnik. Njena mati naj bi umrla po porodu. 

Rešena novorojenčica je zdaj na zdravljenju v otroški bolnišnici v mestu Afrin. Pediater Hani Maarouf je za AFP povedal, da je stabilna, vendar je polna modric in poškodb. Ko so jo pripeljali v bolnišnico, je doživljala napade, rojena naj bi bila le tri ure pred silovitim potresom, v ruševinah je bila ujeta več kot 50 ur. 

Odločili so se jo tudi poimenovati. Ime ji je Aya, kar v v arabščini pomeni čudež.

V potresu izgubila družino: tudi slovenski pari želijo pomagati

Novorojenčica je v potresu izgubila družino, ostala je popolnoma sama. Mnogi pari iz različnih držav sveta pa si ji želijo pomagati. Po tem, ko je portal Avaz napisal zgodbo o gospe iz Brčkega, ki išče način, kako priti do deklice, se je na portal odzvalo še več parov, ki si želijo novorojenčico posvojiti. Med drugim gre za pare iz Bosne in Hercegovine, Srbije in tudi Slovenije. Čeprav so pari želeli ostati anonimni, njihov interes za rešitev deklice iz žalostnih razmer, priča herojsko zgodbo. 

Iz Slovenije naj bi zanimanje za posvojitev izkazovala dva para. Prvi je kot razlog posvojitve navedel dejstvo, da s soprogom ne moreta imeti otrok, drugi par je prav tako brez otrok, a si jih želi imeti.

A deklica je, kljub mnogim, ki so se zavzemali, da bi ji ponudili ljubeče okolje, svoj dom našla pri svojem stricu, Salah al-Badranu. Takoj, ko jo odpustijo iz bolnišnice, jo bo vzel k sebi, a zaenkrat še ni jasno, kje bosta živela, saj je tudi njegova hiša uničena zaradi potresa. Trenutno namreč biva v šotoru. Ali bodo pristojni dovolili, da živi v pogojih, ki ji ne nudijo najboljšega zavetja, prav tako ni znano.