9. 5. 2022, 15:41 | Vir: STA

Dan Evrope letos težji, kot leta prej: obarvan je v barve vojne

Profimedia

 V času, ko se Evropa znova sooča z vojno na svojih tleh, je v ospredju razmislek o prihodnosti EU. 

Evropska unija danes praznuje svoj dan. V Strasbourgu so na slovesnosti ob zaključku konference o prihodnosti Evrope oblikovali vrsto predlogov za boljše soočanje z novimi izzivi.

Konferenca se je začela lani 9. maja, k sodelovanju v razpravi so bili povabljeni vsi prebivalci EU, ki so se lahko udeleževali dogodkov v okviru konference ali pa so lahko svoje prispevke podali prek posebne spletne platforme.

Kot je predsednica Evropske komisije Ursula van der Leyen zapisala na svojem Twitterju so Evropejci dokazali, da si želijo zgraditi skupno prihodnost, ki bo uresničila obljube iz preteklosti. 

Sprejetih je bilo 49 predlogov z več kot 300 ukrepi z različnih področij, od zdravja, okolja, odločanja v EU, zunanjega delovanja unije in gospodarstva do vladavine prava.

Opoldne so se sestali trije sopredsedniki izvršnega odbora - predsednica Evropske komisije in Evropskega parlamenta Ursula von der Leyen in Roberti Metsoli ter predsednik Francije, ki predseduje Svetu EU, Emmanue Macron. 

Med predlogi sta odprava odločanja v EU s soglasjem na področjih, kot so davki, socialna varnost, zunanja politika in širitev, ter dodelitev pristojnosti predlaganja zakonodaje Evropskemu parlamentu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.