10. 7. 2024, 14:20 | Vir: STA

Evropska država kot prva na svetu uvaja davek na ogljik (plačevali ga bodo živinorejci)

Profimedia

Ukrep pozdravljajo okoljevarstveniki, kmetje pa mu odločno nasprotujejo.

Danska bo kot prva država na svetu uvedla davek na ogljik pri živinoreji, ki ga bodo morali kmetje plačevati od leta 2030 naprej. Ukrep, ki ga mora potrditi še parlament, naj bi skandinavsko državo približal cilju ogljične nevtralnosti do leta 2045. Okoljevarstvenikom se zdi ukrep premil, kmetje pa v njem vidijo grožnjo prehranski varnosti.

Profimedia/fotomontaža

Od leta 2030 naprej bodo emisije metana, ki nastajajo ob vzreji goveda in prašičev, obdavčene s 300 kronami (približno 40 evrov) na tono ekvivalenta ogljikovega dioksida. Leta 2035 pa se bo znesek glede na dogovor, ki so ga konec junija dosegli vlada, del opozicije ter predstavniki živinorejcev, industrije in sindikatov, dvignil na 750 kron. Parlament naj bi ukrep potrdil jeseni.

Greenpeace ukrep pozdravlja, kmetje mu nasprotujejo

Vodja kampanje pri Greenpeace Nordic Christian Fromberg je prepričan, da ukrep "ponuja upanje ... v razmerah, ko veliko držav nazaduje pri podnebnih ukrepih". Čeprav bi moral biti davek na ogljik po njegovem mnenju višji in uveden prej, ga vidi kot pomemben mejnik.

Profimedia

Dansko združenje za trajnostno kmetijstvo dogovor medtem ocenjuje kot "neuporaben". To je "žalosten dan za kmetijstvo", so zapisali v sporočilu za javnost. Predsednik združenja Peter Kiaer meni, da bi ukrep lahko ogrozil "varnost preskrbe s hrano". Ob tem je spomnil, da je podoben predlog imela Nova Zelandija, ki pa ga je v luči protestov kmetov opustila.

Lahko bi izgubili veliko delovnih mest

Da danski kmetje ne bi bili preveč finančno prizadeti, načrt predvideva 60-odstotno davčno olajšavo. Tako se pričakuje, da bo dejanski strošek za kmete po letu 2030 znašal 120 kron na tono, po letu 2035 pa se bo zvišal na 300 kron.

Profimedia

Vseeno ministrstvo za gospodarstvo ocenjujejo, da bi do leta 2035 lahko posledično v sektorju izgubili do 2000 delovnih mest. "Gre za nadaljevanje poti intenzifikacije danskega kmetijstva v zadnjih 70 letih," je prepričan Fromberg. Danska je sicer ena izmed vodilnih svetovnih izvoznic svinjine. Ta predstavlja skoraj polovico kmetijskega izvoza v državi.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan