Uredništvo | 17. 1. 2024, 17:57

WHO v Davosu razpravlja o črnem scenariju: hipotetična pandemija bi lahko v prihodnosti ubila 20-krat več ljudi kot covid-19

Profimedia

Srečanje svetovnih voditeljev na Svetovnem gospodarskem forumu tudi zaradi tega vznemirja mnoge privržence teorij zarot.

Svetovni voditelji, ki se bodo ta teden srečali v Davosu na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF), naj bi na srečanju razpravljali tudi o izbruhu hipotetične pandemije v prihodnosti, ki bi lahko povzročila 20-krat več smrti kot jih je povzročil koronavirus, piše Dnevnik.hr

Profimedia

Pripraviti se je treba na izzive prihodnosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bi hipotetična bolezen X, ki trenutno še ne obstaja, lahko povzročila 20-krat več smrti kot pandemija koronavirusa. Ob tem so pojasnili, da gre za hipotetično mednarodnno epidemijo, ki bi jo povzročil patogen, za katerega še ni znano, ali pri ljudeh povzroča bolezen. 

Neznani nabor patogenov, iz katerih bi se lahko razvila bolezen X, je po besedah WHO velik, a omejen. Izvor patogena, ki bolezen X povzroča, pa je verjetno zoonoza. V skladu s to hipotetično boleznijo bo svetovni gospodarski forum razpravljal o ukrepih, za katere bi si bilo treba prizadevati, da bi se zdravstveni sistemi lahko pripravili na številne izzive v prihodnosti. O tej temi je kot gost na foromu spregovoril tudi generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vse skupaj pravzaprav le vaja

Strokovnjaki z Inštituta Johna Hopkinsa so pojasnili, da tovrstne vaje služijo ugotavljanju prednosti in slabosti zdravstvenega sistema in poudarili, da je bilo takih dogodkov v preteklosti več. "Nedavna pandemija koronavirusa nas je naučila, da lahko hiter odziv reši milijone življenj. Usklajevanje javnozdravstvenega odziva ni zarota, je preprosto odgovorno načrtovanje," so navedli pri Dnenvnik.hr.

Srečanje svetovnih voditeljev v Davosu sicer vznemirja mnoge privržence teorij zarot, ki menijo, da se svetovni voditelji sestajajo, da bi razpravljali o načrtih za uvedbo obveznega cepljenja, omejevanja svobode govora in celo načrtovanja nove pandemije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol