R. K. | 30. 6. 2023, 15:09

Trinajstletni srbski morilec se obnaša zelo nenavadno (policisti, ki ga varujejo, se iz posebnega razloga pogosto menjajo)

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

Mladoletnik vse od krvavega dejanja, ki ga je zagrešil, dneve preživlja na zaprtem oddelku klinike za nevropsihiatrijo, kjer je izoliran od drugih ljudi.

13-letnik, ki je 3. maja v beograjski Osnovni šoli Vladislava Ribnikarja zagrešil grozovit pokol, v katerem je življenje izgubilo devet učencev in varnostnik, se trenutno nahaja na Kliniki za nevropsihiatrijo za otroke in mladino, kjer je nastanjen na posebnem oddelku.

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

A zdravniki, ki so z njim v stiku, so nad njegovim vedenjem vedno znova presenečeni. Deček je sicer nastanjen v ločeni, izolirani sobi, brez telefona, televizije ali prenosnika, policisti, ki ga varujejo, pa se menjajo po posebnem režimu, poroča Blic.

S šolskim varnostnikom si je izmenjeval sporočila

V obdobju po grozljivem pokolu so pri mladoletnem morilcu opravili različne psihološke preiskave, med drugim so poskušali razumeti, kaj ga je spodbudilo k storitvi krvavega dejanja, zanimalo pa jih je tudi, ali je že pred pokolom kazal določene znake, ki bi jih njegovi bližnji lahko opazili. Zdravniki so bili najbolj šokirani predvsem nad njegovim nenavadnim obnašanjem, piše Jutranji.hr

Odkar je bil 13-letnik hospitaliziran, ni kazal nobenih znakov obžalovanja zaradi kaznivega dejanja, ki ga je storil, čeprav je življenje vzel svojim sošolcem in varnostniku, s katerim si je bil očitno precej blizu. Med preiskavo so namreč ugotovili, da sta si celo izmenjevala SMS-e

Profimedia

Mladoletni morilec ne čuti krivde

Po teoriji očeta psihoanalize Sigmunda Freuda je etična komponenta človekove osebnosti superego. Ta posamezniku daje moralne standarde, ki določajo njegovo vedenje. Superego se razvije izključno v prvih petih letih otrokovega življenja kot reakcija na to, ali starši njegova dejanja kaznujejo ali odobravajo. Otrok tako vsrka moralna merila svojih staršev in družbe, v kateri odrašča. S superegom, ki se ob tem razvije, obvladuje družbeno nezaželene imupulze, kot je agresija.

Otrok, ki ima pravilno razvit superego, čuti krivdo ali tesnobo, ko krši etične standarde, ki mu jih postavlja njegov superego, zato se skuša za svoje napake odkupiti, česar pa pri srbskem mladoletniku ni opaziti

Takšnega izida očitno ni pričakoval

Prav tako je nenavadno, da že od storitve kaznivega dejanja ni zaprosil za stike s starši, ampak je o njih spraševal le v kontekstu tega, ali ga bodo odpeljali iz ustanove. Pri vsem, kar 13-letnik stori, naj bi še posebej v oči bodlo dejstvo, da mislil le nase in na svoje udobje, je izpostavil Blic.

Profimedia

"Ne kaže empatije in skrbi za svoje starše in družino, razen če je to neposredno povezano z njegovim udobjem. Na primer, ko vpraša, kdaj bo njegova družina kaj naredila (glede njegove izpustitve). Očitno ni načrtoval takšnega izida, da bo končal ustanovi, ampak da ga bodo takoj izpustili (ker je bil v času umora star manj kot 14 let in po srbskih zakonih ne more biti kazensko odgovoren za storjeno kaznivo dejanje)", je povedal sogovornik navedenega srbskega medija.

Komunicira izključno z medicinskim osebjem

Kot so še zapisali, deček zdravstveno osebje vsak dan sprašuje, kdaj ga nameravajo izpustiti, saj meni, da ni nobenega razloga, da bi ostal v bolnišnici. Sam zase je prepričan, da je povsem normalen.

Policisti, ki dečka varujejo, prihajajo iz različnih policijskih enot in se menjajo na vsakih 12 ur. Na ta način poskušajo preprečiti možnost, da bi se deček zbližal s katerim od policistov in imel možnost, da bi z njim kakorkoli manipuliral. Mladoletnik 24 ur na dan preživi izoliran od drugih in nima telefona, televizije, računalnika ali drugih podobnih naprav, zato praktično ni možnosti, da bi prišel v stik s komerkoli. Komunicira izključno z zdravniki in zdravstvenim osebjem, so še zapisali pri omenjenem srbskem mediju.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol