10. 6. 2024, 13:59 | Vir: STA

Dekan fakultete odstopil z mesta: proti njemu objavljenih več deset hudih obtožb o ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V soboto je profesor beograjske fakultete političnih znanosti Slaviša Orlović po protestih zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju študentk odstopil z mesta dekana.

Profesor beograjske fakultete političnih znanosti Slaviša Orlović je po protestih zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju študentk v soboto odstopil z mesta dekana, na katerega so ga imenovali v petek. Prve obtožbe segajo v leto 2014, znova pa jih je podžgala njegova kandidatura za dekana, pišejo srbski mediji.

Orlović je v pismu, ki ga je v soboto objavil na družbenem omrežju X, zapisal, da zaradi dolgotrajnih konfliktov in sodnih postopkov, ki bi lahko blokirali normalno delovanje fakultete, odstopa z mesta dekana. "Fakulteta je na prvem mestu," je še dodal. Poudaril je tudi, da proti njemu ne poteka noben postopek.

Potem ko so s fakultete političnih znanosti sporočili, da bodo glasovali o imenovanju Orlovića za dekana, je bilo na družbenih omrežjih proti njemu v zadnjih tednih objavljenih več deset obtožb o spolnem nadlegovanju. Nekatere od domnevnih zlorab naj bi se zgodile tudi pred deset in več leti.

Profimedia

Pričevanjem sledili protesti študentov, ki so zahtevali varno fakulteto 

Anonimnim pričevanjem študentk so v petek sledili protesti študentov, ki so zahtevali varno fakulteto in pravico za Orlovićeve žrtve, piše srbski časnik Danas. Časnik še navaja, da je ena od študentk leta 2014, ko je Orlović opravljal funkcijo prodekana, zoper njega zaradi vložila tudi uradno pritožbo. Pozneje so ga odstavili s tega položaja, a kot uradni razlog niso navedli teh obtožb.

Orlović je kasneje v odzivu na članek, objavljen v srbskem časniku Politika leta 2014, napisal demanti in spomnil, da takrat ni bila vložena nobena kazenska ovadba. Trdil je tudi, da so ga s položaja prodekana razrešili zaradi pomanjkanja komunikacije z dekanom.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu