T. R. K. | 15. 5. 2024, 13:19

Iz smetnjaka v objem ljubezni: zavrženi dojenček vzbudil val solidarnosti po vsej državi (in dobil ime!)

Slika je simbolična.

Profimedia

Izjemna zgodba o preživetju in novem začetku.

Včeraj smo poročali o pretresljivi zgodbi, ki je prišla iz Hrvaške: v bližini Zagreba so namreč v smeteh našli okrvavljenega dojenčka, ki je bil ovit v odejo, in ga odpeljali v bolnišnico Sveti Duh. Otrok naj bi bil sicer danes v dobrem zdravstvenem stanju in mu ni več treba biti v inkubatorju. 

Direktor bolnišnice Sveti Duh, doktor Igor Alfirević je ob tem izpostavil, kako ga je navdušilo, ko je videl, kako veliko empatije in prijaznosti so pokazali ljudje. Pretresljiva zgodba se jih je namreč dotaknila, prišlo je veliko povpraševanj za posvojitev, ljudje tudi želijo biti botri otroka, ponudili so tudi materialna sredstva. "Ljudje so pokazali veliko empatije in prijaznosti," je za 24ur.sata povedal direktor bolnišnice. 

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Bobo

V bolnišnici so otroku nadeli ime

Direktor je povedal, da bo otrok moral biti še mesec dni v bolnišnici. "Otrok mora doseči določeno težo, vprašanje je tudi, kako bo socialna služba uredila stvari," pravi direktor. Zakonodajalec ima namreč svoje predpise, poroča 24sata.hr. 

Izpostavil je, da je ta zgodba res specifična in da so s pomočjo bolnišničnih virov poskušali najti podoben primer, ampak ga v zadnjih 20 letih ni bilo. "Pravzaprav smo pred več kot 20 leti zabeležili le en tak primer, zato standardnih postopkov v takšnih primerih nimamo," še dodaja direktor. 

Ker otrok nima imena in se uradno imenuje N (neznan) moški, je direktor izpostavil, da so mu v bolnišnici kar sami nadeli ime: "Mi ga imenujemo Ivan, po našem zdravniku, ki ga je tisto noč sprejel." Na koncu je še sklenil, da se je ta zgodba srečno končala, saj so otroku rešili življenje.