J. Z. | 20. 7. 2022, 14:30

Dolga pot čez ameriško celino: Oliver Tič pred pomembnim mejnikom

Facebook/Oliver Tič

Mlad Konjičan, ki že skoraj štiri leta peš potuje po svetu s svojo psičko Carlitos, je svojim sledilcem sporočil dobro novico. Kmalu bo dosegel nekaj, kar si je že dolgo želel.

38-letni Oliver Tič, bolj poznan kot Oli Walker, je pred štirimi leti pustil službo in se podal na dolgo pot od juga Argentine do skrajnega severa Severne Amerike. Skupaj namerava prehoditi kar 27 tisoč kilometorv. 

Njegova pot se počasi približuje koncu. Od meje me loči še 32 kilometrov in če bo vse po sreči, jutri vstopim na Aljasko," je zapisal na Facebooku ob fotografiji s posvojeno psičko. 

Njegova pot pa ni ostala neopažena med domačini. Slovenka Jana Jakopin Watson, ki z družino živi v ZDA, je na Facebooku objavila daljši zapis, v katerem je opisala, kako jo je navdušil njegov entuziazem.

arhiv Oliverja Tiča

"Oliverja sva srečala pred dvema dnevoma. Njegovo navdušenje, ko pripoveduje zgodbe s potovanja, in kako zavzeto sam prisluhne sogovornikom, sta neverjetna," je zapisala. 

Dan po srečanju je ugotovila, da je Oliver v hotelu pozabil spalno vrečo za psa, zato se je odpravila za njim. Poleg spalne vreče za psičko pa mu je odnesla tudi njegovo najljubšo pijačo Coca Colo. Pred zadnjim delom mu je zaželela srečno pot in se poslovila. "Na poti nima nekega višjega cilja, ki bi mu sledil. Hodi, ker to rad počne in lahko," je dodala. 

Najprej prehodil ZDA od zahoda do vzhoda

Nedavno je v pogovoru za Metropolitan dejal, da je, preden se je podal na pot, bral knjigo o nekem gospodu, ki je šel okoli sveta peš, in ko je videl, kaj vse doživlja, sem je rekel "vau, jaz bi tudi nekaj podobnega".

To je bilo leta 2015 in naslednje leto se je odločil, da gre peš od zahodne do vzhodne obale ZDA. Hodil je pol leta in naredil 6800 kilometrov.

Ko se je vrnil domov je pogrešal življenje na cesti. Po dobrem letu se je zato odločil za nov projekt – da štarta od najnižje točke Južne Amerike in upam, da kmalu zaključim na najsevernejši točki Severne Amerike.

To je najdaljša cesta na svetu, ki pelje skozi 15 različnih držav, ogromno različnih kultur, hrane, vremenskih razmer, od gorovij prek puščav …

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord