N.Z. | 31. 8. 2022, 13:37

Donald Trump je bil obseden s tem, kaj Macron počne v svoji spalnici

profimedia

Dosje o francoskem predsedniku iz Trumpove vile na Floridi, ki ga je zaplenil FBI, je izzval preplah tako v Parizu kot Washingtonu.

Donald Trump se je večkrat na vsa usta hvalil, da pozna zaupne detajle o spolnem življenju Emmanuela Macrona, piše v poročilu, ki je bilo izdano nekaj dni potem, ko je FBI zaplenil dosje o francoskem predsedniku v Trumpovi vili na Floridi.

Trump se je sodelavcem Bele hiše hvalil, da ve za vse ’umazanije’ francoskega predsednika, trdil je celo, da je vse informacije dobil iz ameriških obveščevalnih virov, piše Rolling Stone.

Nekdanji ameriški predsednik naj bi bil tudi sicer obseden z osebnim življenjem 44-letnega francoskega kolega in njegovim zakonom z 69-letno Brigitte.

Vse skupaj je prišlo na dan tri tedne po preiskavi Trumpovega doma v Mar-a-Lagu, kjer je FBI zaplenila na desetine zaupnih dokumentov. 

Med zaplenjenim materialom so bila celo vohunska poročila, zaradi česar se Trump spogleduje z obtožnico potencialne kršitve Zakona o vohunstvu, eden od zanimivejših dosjejev pa je ’primerek 1a’, na katerem piše ’info: predsednik Francije’. Prav ta zbirka dokumentov zdaj buri duhove tako v Parizu kot Washingtonu, pri čemer se postavlja vprašanje, katere informacije o francoskem predsedniku so bile na voljo Donaldu Trumpu in zakaj jih je s seboj odnesel na Florido, potem ko je lani zapustil Belo hišo.

Rolling Stone še piše, da naj bi imela Trump in Macron precej napet odnos.

Sprva je Trump hvalil svojega francoskega kolega, češ da je ’njegov tip’, novinarjem pa je govoril, da ’mu je bil zelo všeč’, ko je Macron leta 2018 obiskal Belo hišo. Njun odnos se je skvaril v zadnjih dveh letih Trumpovega predsedovanja.

Najbolj očitno je postalo napeto leta 2019 v Londonu, ko je tam potekal burni sestanek NATO vodij. Trump in Macron naj bi se takrat sporekla okoli prihodnosti zveze, pa tudi glede Irana in borcev ISIS, ki so iz Sirije prehajali v Evropo.

»Dajmo se zresniti,« naj bi Macron takrat zabrusil Trumpu, ko se je ta šalil o pošiljanju militantnih čet Islamske države v Francijo. Kmalu zatem so se razširile govorice, da Trump kritizira Macrona na sestanku veleposlanikov Združenih narodov, francoski predsednik pa mu je vrnil milo za drago v intervjuju za The Economist, v katerem je obžaloval, da ZDA ’obračajo hrbet’ evropskim zaveznikom, pa tudi, da je neuspešnost ameriškega vodstva ’možganska smrt za NATO’.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.