21. 10. 2023, 13:54 | Vir: STA

Trump oglobljen zaradi napada na sodno osebje, naslednji korak zapor

Profimedia

Newyorški sodnik Arthur Engoron je v petek bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu naložil 5000 dolarjev denarne kazni in mu zagrozil z zaporom, če bo spet kršil njegov ukaz o prepovedi napadov na sodno osebje, priče in druge v civilni tožbi pravosodne ministrice Letitie James zaradi poslovnih prevar.

"Donald Trump je dobil dovolj opozoril tega sodišča glede možnih posledic kršenja ukaza o prepovedi napadov. Sam je izrecno priznal, da razume ukaz in da ga bo upošteval," je v petek povedal sodnik Arthur Engoron. Dodal je, da ne bo več izdajal opozoril, ampak le še višje denarne kazni ali zaporna kazen.

Engoron je 3. oktobra izdal ukaz potem, ko je Trump na družbenem omrežju objavil fotografijo sodne uradnice s pripisom, da je "punca newyorškega demokratskega senatorja Chucka Schumerja". Pred tem je novinarjem povedal, da ga je ženska grdo gledala.

Fotografija je bila po izdaji sodnikovega ukaza nemudoma odstranjena s Trumpovega družbenega omrežja Truth Social, Trump pa uradnice več ni omenjal. Vendar pa so Trumpovi sodelavci pozabili odstraniti fotografijo s spletne strani njegove predsedniške kampanje. Odstranili so jo šele pozno v četrtek po opozorilu z elektronsko pošto.

Profimedia

Sojenje zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev

Trump je dobil delno prepoved napadov na priče in sodne uradnike tudi v Washingtonu, kjer mu bodo sodili zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev leta 2020.

Sodni proces za podobne kršitve se je proti Trumpu in drugim obtožencem z izbiro porotnikov začel v petek tudi na državni ravni v Georgii, Trumpu pa bodo v New Yorku sodili tudi zaradi kaznivih dejanj povezanih s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem razmerju.

V Georgii sta krivdo priznala nekdanja Trumpova odvetnica Sidney Powell, v petek pa še odvetnik Ken Chesboro, ki je bil avtor zarote za lažne elektorje, ki bi oddali glas za Trumpa, čeprav je v Georgii izgubil volitve proti demokratu Joeju Bidnu. Oba sta v zameno za nižjo kazen privolila v sodelovanje s tožilstvom in pričanje proti drugim obtožencem, med katerimi je Trump skupaj z bivšim odvetnikom Rudyjem Giulianijem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol