26. 1. 2024, 21:09 | Vir: STA

Donald Trump vidno razburjen med sojenjem: naenkrat je vstal in jezno zapustil sodno dvorano

Profimedia

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku v tožbi zaradi obrekovanja grozi zelo visoka kazen.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je tudi danes jezno zapustil sodno dvorano ob koncu postopka v civilni tožbi E. Jean Carroll, ki ga toži zaradi obrekovanja in sedaj namesto uvodnih deset zahteva že 24 milijonov dolarjev odškodnine, poročajo ameriški mediji.

Naenkrat vstal in zapustil dvorano

Potem, ko je odvetnica Carrollove, Roberta Kaplan začela s sklepnim nagovorom poroti in dejala, da si zaradi neurja sovražnosti, ki ga je sprožil, zasluži najmanj 24 milijonov dolarjev kazni, se je Trump nenadoma dvignil s stola in odšel proti vratom sodne dvorane.

Profimedia

Pri vratih se je obrnil in s pogledom zajel prisotne v dvorani ter odšel v družbi agentov tajne službe, ki ga kot bivšega predsednika še vedno varujejo. Sodnik Lewis Kaplan je sodni poročevalki povedal naj zapiše, da je gospod Trump naenkrat vstal in zapustil dvorano.

Kaplan je pred tem Trumpovi odvetnici Alini Habbi zagrozil z zaporom, če ne bo nehala govoriti, potem,ko ji je dejal, naj bo tiho.

Kasneje se je v dvorano vrnil

Trump, čigar udeležba ni bila obvezna, je bil med postopkom vidno razburjen, še posebej, ko ga je odvetnica Kaplanova obtožila, da je lažnivec, ki da je na družbenih medijih spodbujal napade na njeno stranko. "Gre za to, da ga prisilimo, da neha," je dejala odvetnica.

Profimedia

Trump se je vrnil v dvorano, ko je Habba razlagala poroti, da ga ne sme kaznovati, ker da je tožba neutemeljena in temelji na laži. Poroti je pokazala video posnetek, na katerem Trump govori, da je bila odločitev porote v prvi tožbi zaradi spolnega napada in obrekovanja Carrollove sramota in nadaljevanje največjega lova na čarovnice vseh časov. "Trump ne odneha, ker govori resnico," je dejala Habba.

Zahtevek za odškodnino povišan v sklepnem nagovoru

Porota v prvi tožbi je Trumpu odmerila pet milijonov dolarjev odškodnine, ker je ugotovila, da jo je pred leti v trgovini na Manhattnu spolno napadel in obrekoval, ko je ta napad zanikal.

Tokratna tožba zadeva le obrekovanje in sodnik Kaplan je poroti že na začetku razložil, da je do spolnega napada prišlo in morajo odločiti le, ali mora plačati odškodnino in v kakšnem znesku.

Profimedia

Carrollova je uvodoma zahtevala najmanj deset milijonov dolarjev, njena odvetnica pa je v sklepnem nagovoru zahtevano vsoto dvignila na 24 milijonov. Plačal bi naj 12 milijonov za uničenje ugleda Carroll in 12 milijonov za vse napade, ki jih je trpela in jih še vedno.

Prekršil pravila sodnika

Po sklepnih nagovorih odvetnikov obeh strani se bo devet članov porote umaknilo za zaprta vrata in odločalo o odškodnini.

Trump je že v četrtek podobno odvihral iz sodne dvorane, ko je prekršil sodnikova pravila glede pričanja. Kaplan mu je dovolil, da na vprašanja svojih odvetnikov odgovarja le z "da" ali "ne", nakar je začel z dolgo razlago, sodnik pa ga je prekinil in Trump je odšel. Izven dvorane se je novinarjem pritožil, da se je hotel le braniti, sodnik pa mu tega ni dovolil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord