4. 11. 2023, 09:20 | Vir: STA

Sodnik Donaldu Trumpu prepovedal komentiranje sodnega osebja: če se ne bo mogel zadržati, mu grozi pripor

Profimedia

Nekdanji ameriški predsednik je zaradi enakega dejanja že dvakrat plačal visoko kazen, a to ni dosti zaleglo.

Sodnik, ki nadzira sojenje Donaldu Trumpu zaradi goljufije, je v petek tudi odvetnikom nekdanjega predsednika ZDA izrekel prepoved izjav in komentarjev o sodnem osebju. Trumpa je sodnik Arthur Engoron že dvakrat denarno kaznoval zaradi kršitve prepovedi in namignil, da ga ob novi kršitvi lahko čaka tudi pripor.

Profimedia

Trump na spletu napadel sodno uradnico

"Od začetka tega sodnega postopka so mojo pisarno preplavile stotine nadležnih in grozečih telefonskih klicev, glasovnih sporočil, elektronskih sporočil, pisem in paketov. Pravica obdolžencev in njihovih odvetnikov do komentiranja mojega osebja, ki izhaja iz prvega amandmaja, ni pomembnejša od zaščite osebja pred grožnjami in fizično škodo," je zapisal sodnik in v primeru kršitve zagrozil z resnimi sankcijami.

Engoron je kmalu po začetku sojenja prepovedal komentarje na račun sodnega osebja, potem ko je Trump napadel sodno uradnico, ki naj bi ga grdo gledala, in jo obtožil, da je dekle vodje demokratske večine v senatu Chucka Schumerja.

Profimedia

Trump je njeno fotografijo s Schumerjem objavil na svojem družbenem mediju in na strani svoje kampanje. Z medija jo je umaknil, s strani kampanje ne in zato je dobil kazen 5000 dolarjev. Potem jo je spet omenjal in dobil kazen 10.000 dolarjev.

Sankcije tudi za Trumpove odvetnike

V četrtek se je Trumpov odvetnik Chris Kise zapletel v spor s sodnikom, ko je kritiziral komunikacijo Engorona z uradnico med postopkom. Sodniku je bilo tega dovolj in se je odločil, da bo utišal tudi odvetnike. Engoron je dejal, da ima pravico poiskati nasvete svojega uradnika, Trumpova pravna ekipa pa nima pravice vedeti, kakšni so.

Profimedia

"Ona je javna uslužbenka, dela, kar od nje zahtevam. Gre za zaupno komunikacijo z mojo sodno referentko, kar je povsem normalen del postopka," je dejal sodnik v procesu civilne tožbe newyorške pravosodne ministrice Letitie James, ki Trumpa in njegovo podjetje obtožuje poslovnih prevar ter zahteva kazen 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v državi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol