J. B. | 9. 6. 2023, 09:50

Donald Trump za rešetke za kar 100 let?! Prvič v zgodovini se je zgodilo, da se je nekdanji predsednik ...

Profimedia

Bo Melania v prihodnje svojega moža obiskovala v zaporu?

Donald Trump bi lahko bil obsojen na kar 100 let dolgo zaporno kazen, če bo spoznan za krivega v vseh točkah obtožnice glede nepremišljenega ravnanja s zaupnimi informacijami in dokumenti, poroča CNN.

Profimedia

Že 76-letni mož Slovenke Melanie Trump iz Sevnice je v četrtek sporočil, da je bil obtožen zaradi domnevnega vohunstva. Ob tem je zanimivo, da se je sploh prvič v zgodovini Združenih držav Amerike zgodilo, da se je nekdanji predsednik znašel pod plazom zveznih obtožb.

ABC News poroča, da Trumpu grozijo kar štiri ločene obtožbe, vsaka prinaša možnost 20-letne zaporne kazni. Trumpu očitajo zaroto v želji po oviranju pravosodja, zadrževanje dokumentov in drugih pomembnih papirjev, koruptivno prikrivanje dokumentov in drugih omembnih papirjev ter prikrivanje dokumentov v zvezni preiskavi.

Ena obtožba bi lahko vodila do 10-letne zaporne kazeni, in sicer naj bi Donald Trump zadrževal tudi informacije, pomembne za državno varnost. Zadnji dve obtožbi nosita po največ pet let zapora, in se vrtita okrog domnevnega načrtnega prikrivanja informacij in lažnih izjav.

Profimedia

"Spet so to storili. Nadaljevanje sedemletnega dogajanja, celo po tem, ko sem odšel iz Bele hiše. Ampak to se imenuje vmešavanje v volitve. Prizadevajo si uničiti moj ugled, da bi lahko dobili volitve. Kar je prav tako slabo kot vse ostalo, kar so mi počeli sedem let, zlasti pa na volitvah 2020. Zato vam povem, nedolžen človek sem. Nič napačnega nisem storil. Tudi v tem primeru se bom boril, kot sem se boril sedem let," Donald Trump še naprej vztraja, da je nedolžen in zgolj žrtev zarote svojih političnih nasprotnikov

Kot poročajo ameriški mediji, je posebni tožilec pravosodnega ministrstva Jack Smith nekdanjega prvega moža ZDA ovadil zaradi predsedniškega arhiva, ki ga je Trump namesto v državni arhiv odnesel s seboj v svojo floridsko rezidenco.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec