Odkrili so številne higienske pomanjkljivosti ...
Dostava hrane na dom je dobrodošla opcija, ki nam hitro in učinkovito poteši lakoto, ko doma nimamo sestavin za pripravo obroka, ko smo preleni, da bi se spravili za štedilnik, ali ko si za večerno grizljanje pred televizorjem želimo nekaj več kot le vrečko čipsa. Toda ali je hrana, ki pride do nas, pripravljena in dostavljena pod enakimi higienskimi pogoji, kot če bi jo pripravili sami?
Nedavno razkritje na Hrvaškem kaže, da žal ni vedno tako. Sanitarni inšpektorat je namreč po vsej Hrvaški izvedel obsežen nadzor nad dostavljavci hrane in pri tem odkril številne higienske pomanjkljivosti, od umazanih termo torb do obrokov, ki niso izpolnjevali mikrobioloških standardov, poroča portal Net.hr.
V sklopu akcije so inšpektorji naročali hrano iz različnih restavracij in ob prevzemu preverjali, v kakšnem stanju so dostavne torbe ter kako dostavljavci skrbijo za osebno higieno. Medtem ko so bile nekatere torbe povsem čiste, so v približno petini primerov ugotovili umazanijo, pomanjkljivo čiščenje in odsotnost razkuževanja.
"Torbo zamenjam vsake tri ali štiri mesece in jo redno čistim, na vsake tri ali štiri dni pa tudi razkužim," je za portal povedal dostavljavec Nader Wahec, ki delo opravlja že pet let. "Ampak dvomim, da to počnejo vsi," dodaja.
Rezultati inšpekcije kažejo, da so poleg torb težave tudi pri samih dostavnih platformah. V 20 nadzorih so ugotovili več kot 30 nepravilnosti in izdali 15 glob v skupni vrednosti skoraj 3600 evrov.
Morda vas zanima tudi:
- Bodite previdni, ko naročate hrano: zaradi te nepozornosti lahko plačate več
 - Dostavljalci stavkajo: na Wolt leti kopica vprašanj, dajo pa le malo odgovorov
 
Neprijeten vonj, ki se širi iz torb dostavljavcev
Na težave z umazanimi torbami in slabo higieno dostavljavcev se pogosto pritožujejo tudi uporabniki hrvaške platforme Halo, inšpektor!
Njihov predstavnik opozarja, da se iz torb, v katerih se prevaža hrana, pogosto širi neprijeten vonj, kar po njegovih besedah kaže na to, da številni dostavljavci ne posvečajo dovolj pozornosti osnovnim higienskim standardom. Težava naj bi bila tudi nehigiena samih dostavljavcev.
V laboratorij so poslali 24 vzorcev hrane, od katerih jih je bilo kar deset neustreznih – torej 42 odstotkov. Zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti so v teku nadaljnji nadzori v restavracijah.
Državni inšpektorat ob tem poziva restavracije, naj zagotovijo varno pripravo hrane, ustrezne pogoje za delo in pravilno pakiranje obrokov, da naročniki prejmejo živila, ki niso poškodovana ali kontaminirana.