12. 11. 2023, 19:30 | Vir: STA

Država na nogah, Macron: "Francija, v kateri je judovske državljane strah, ni Francija"

Profimedia

V Parizu so potekale množične demonstracije proti antisemitizmu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je nekatere politike obtožil izkoriščanja protesta v lastne politične namene, večina levih strank pa je protest bojkotirala zaradi udeležbe skrajno desne stranke Nacionalni zbor (RN).

Francoski predsednik Macron je v pismu, ki ga je v soboto objavil časnik Le Parisien, napovedal svojo udeležbo in zapisal, da "Francija, v kateri je judovske državljane strah, ni Francija" ter obsodil "pojav neznosnega in nebrzdanega antisemitizma". Macron je obsodil tudi "kupčkanje" francoskih političnih strank glede udeležbe na protestu.

Levičarska stranka Nepokorna Francija (LFI) Jean-Luca Melenchona je nekaj dni pred protestom sporočila, da bo protest bojkotirala zaradi udeležbe skrajno desne stranke RN Marine Le Pen. Melenchon je dejal, da je današnji protest "srečanje prijateljev neomajne podpore masakru Palestincev v Gazi". LFI je v zahodnem Parizu zato organizirala svoj protest proti antisemitizmu.

Profimedia

Množično grafitiranje pariških stavb

Le Pen je dejala, da morajo s shodom opozoriti tudi na "islamski fundamentalizem", ki ga veteranka desnega političnega pola po navedbah AFP pogosto uporablja med zagovarjanjem svojih protibegunskih stališč. RN je sicer pod imenom Nacionalna fronta ustanovil njen oče Jean-Marie Le Pen, ki so ga med drugim obsodili zaradi zanikanja holokavsta.

Marine Le Pen je na novinarsko vprašanje glede zgodovine njene stranke pred protestom dejala, da se je stranka spremenila in da so namigi o izkoriščanju protesta "obrobno politično nerganje". Njeno udeležbo na protestu je sicer poskusila preprečiti skupina protiprotestnikov iz levičarske judovske organizacije Golem, a jih je prestregla policija. Protesta sta se udeležila tudi nekdanja predsednika Francois Hollande in Nicolas Sarkozy. Podobni shodi so potekali tudi v Lyonu, Nici in Strasbourgu.

Od Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra so v Franciji zabeležili več kot tisoč antisemitskih incidentov. Med njimi je najbolj odmevalo množično grafitiranje več pariških stavb z Davidovimi zvezdami 31. oktobra. V soboto je v Parizu sicer potekal protest proti izraelskemu obstreljevanju Gaze, na katerem so demonstranti pozivali k "ustavitvi masakra v Gazi". Levičarske organizacije, ki so organizirale protest, so pozvale k takojšnji prekinitvi ognja, navaja AFP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol