6. 4. 2022, 08:58 | Vir: STA

Država, v kateri se je vse začelo, zabeležila NAJVEČ okužb doslej

Profimedia

Med prebivalci se krepi jeza zaradi pomanjkanja sveže hrane in omejenega gibanja, saj so oblasti podaljšale prvotno predvideno kratkotrajno zaporo.

Na Kitajskem so zabeležili več kot 20.000 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je najvišja dnevna številka od začetka pandemije v tej državi. Kitajska se sicer še vedno drži strategije "ničelne tolerance" in v ta namen izvaja množična testiranja ter druge stroge ukrepe.

Nizka stopnja precepljenosti

Odkrili so novih 20.472 okužb, je sporočila nacionalna zdravstvena komisija. To je najvišje dnevno število okužb v državi, ki so ga navedle oblasti, tudi v času največjega razmaha epidemije, ki je najprej izbruhnila v okolici kitajskega mesta Wuhan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by New Straits Times (@nstonline)

Sicer je večina primerov brez simptomov, oblasti pa niso poročale o smrtnih primerih. Kitajska trdi, da je v skoraj dveh letih zaradi koronavirusa v državi umrla le ena oseba. Vendar pa se soočajo z nizko stopnjo precepljenosti, zlasti med starejšimi, zaradi česar so oblasti postavljene pred težko nalogo, da uskladijo ohranjanje javnega zdravja z ohranjanjem gospodarstva.

Več kot 80 odstotkov okužb so zabeležili v Šanghaju, so sporočili mestni uradniki. Visoki predstavnik mestnih oblasti je priznal, da je bil Šanghaj "preslabo pripravljen" na izbruh bolezni. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Captain Bull (@captainbull_)

Kitajska strategija "ničelne tolerance do okužb s koronavirusom" je zaradi naraščajočega števila primerov na robu zmogljivosti, saj je bilo približno 25 milijonom prebivalcev Šanghaja ukazano, naj ostanejo doma, ker se oblasti trudijo zajeziti izbruh bolezni.

Panika prebivalcev

Mesto se je prejšnji teden postopoma zaprlo, kar je prineslo tudi panične nakupe in množično testiranje. Kitajska državna televizija CCTV pa je poročala, da bodo v Šanghaju začeli z novim krogom testiranja vseh prebivalcev.

Šanghaj "preizkuša svojo moč in vzdržljivost proti virusu", je dejal visoki mestni zdravstveni uradnik Wu Qianyu. To je bilo zadnje v vrsti mračnih opozoril oblasti, ki kaže na to, da bi zaprtje lahko trajalo dlje časa.

Do marca je Kitajska dnevno število primerov okužbe zmanjševala s hitrimi zaprtji javnega življenja, množičnim testiranjem in strogimi omejitvami mednarodnih potovanj. V zadnjih tednih pa je število primerov doseglo več tisoč na dan, pri čemer je bil Šanghaj glavna tarča zelo nalezljive različice omikron.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol