M. P. | 7. 7. 2022, 13:31

Turistom bo TA "srečna" državica zaračunavala po dva stotaka dnevno

Profimedia

Medtem ko Benetke in tudi nekatere druge evropske priljubljene točke iščejo načine za uvedbo dnevnih turističnih pristojbin, so pri njih naredili že pravi preskok.

Obisk Butana, odročnega malega budističnega kraljestva pod Himalajo, je prav gotovo prvovrstno popotniško doživetje.

Ena najdražjih turističnih destinacij v tem delu sveta

Država leži v južni Aziji, meji le na Indijo na jugu in na severu na Tibet oziroma Kitajsko. Velika je približno kot Švica in ima manj kot 800.000 prebivalcev. Kar 80 odstotkov ozemlja pa leži na višini nad 2000 metrov.

Poleg tega, da načrtovanje potovanja tja zahteva kar precej popotniških izkušenj, je za obisk potrebno imeti tudi nekoliko globlji žep.

Ob že tako omejenem številu izdanih turističnih vizumov (le do okrog 40.000 letno), bodo morali mednarodni popotniki za vsak dan bivanja plačati skoraj 200 evrov, kar je trikrat več, kot do sedaj.

Nedvomno bo visoka taksa poskrbela tudi za to, da bodo tja prihajali premožnejši turisti.

Nedvomno bo visoka taksa poskrbela tudi za to, da bodo tja prihajali premožnejši turisti.

Profimedia

Zakaj takšna podražitev? 

Potovanja v Butan so tudi pred pandemijo imela določene omejitve, ki so s seboj prinesle visoke stroške. Potovati je bilo dovoljeno le v organizaciji nacionalne turistične agencije oziroma njenih mednarodnih partnerjev. Določena je bila tudi minimalna dnevna tarifa organiziranega potovanja, ki je znašala prav toliko, kolikor bo po novem višina turistične takse.

Po razlagi pristojnih oblasti bodo denar namenili zmanjševanju vpliva turizma na okolje in usposabljanju turističnih delavcev.

 Z uvedbo takse naj bi pravila o tem, kako in v kakšni organizaciji je dovoljeno potovati v državo, precej sprostili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord