Uredništvo | 16. 4. 2024, 19:00

Neobičajne vremenske razmere celo v puščavi: v Dubaju neurje zgodovinskih razsežnosti povzročilo nekaj neverjetnega

Profimedia

V enem dnevu je v prestižnem arabskem emiratu padlo toliko padavin, kot jih tam običajno pade v celem letu.

Z vremenskimi nevšečnostmi se ne ubidamo le pri nas, ampak je neurje zgodovinskih razsežnosti danes doletelo celo nekatere države, ki ležijo sredi puščave. Posnetki, ki curljajo s prizadetih območij, so pretresljivii, za vseh sedem emriatov v Združenih arabskih emiratih vključno z Dubajem pa velja opozorilo, naj prebivalci ostanejo doma. Iz sosednjega Omana pa medtem poročajo tudi o več smrtnih žrtvah.

Okrnjena cestni in letalski promet

Dubaj sta danes prizadela orkanski veter in močne dež. Močni nalivi, ki so se na območju mesta pojavljali že od jutra, so po celotnem mestu povzročili poplave. Poplavilo je tudi dele včejih avtocest, zaradi česar so bili nekateri svoja vozila prisiljeni pustiti sredi cestišča, piše CBS.

Zaradi ekstremnih vremenskih razmer so odpovedali več letaslkih poletov, dubajsko mednarodno letališče pa je po poročanju Reutersa do umiritve vremenskih razmer preusmerilo prihajajoča letala. Velike količine vode in močni sunki vetra so po prvih podatkih povzročili veliko gmotne škode. Zaradi dogajanja so oblasti prebivalce prosile, naj ostanejo doma.

Številni objekti nimajo urejene drenaže

Dež je v Združenih arabskih Emiratih redkost. Občasno se pojavi predvsem v hladnejših zimskih mesecih. Zaradi primanjkovanja rednih padavin številne ceste in drugi objekti nimajo urejene drenaže, kar je stanje ob nenadni veliki količini padavin še dodatno poslabšalo. 

Na območje, ki je običajno popolnoma izušenom je v enem dnevu padlo toliko padavin, kolikor jih običajno v povprečju pade v celem letu, je poročal CBS.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daily Mail (@dailymail)

Deževalo je tudi v Bahrajnu, Katarju in Savdski Arabiji, zaradi posledic močnega deževja pa je v sosednjem Omanu umrlo najmanj 18 ljudi. Med njimi je bilo okoli 10 otrok, ki so bili skupaj z eno odraslo osebo v vozilu, ki ga je odnesla voda.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol