Uredništvo | 9. 11. 2023, 08:32

Čas za zimsko pravljico: Dunaj se že spreminja v božično prestolnico

Stojnice vabijo z mamljivim vonjem po kuhanem vinu, punču in medenjakih.

Promocijski material/Johannes Wiedl

Na Dunaju se že v sredini novembra nekatere izmed najlepših ulic, trgov in parkov spremenijo v božične sejme. 

Avstrijska prestolnica ponuja v božičnem času zelo raznoliko izbiro, od tradicionalnih stojnic s klasično kulinarično ponudbo, do kulturnih, umetniških in trajnostno naravnanih sejmov. Letos se jih bo na Dunaju zvrstilo kar 14, na katerih bodo postavili skupno 777 stojnic. Prve sejme, vključno z znamenitim Christkindlmarktom pred mestno hišo, so odprli že v petek, 10. novembra.

Božični sejem pred mestno hišo so lani obiskali trije milijoni ljudi.

Božični sejem pred mestno hišo so lani obiskali trije milijoni ljudi.

Promocijski material/Johannes Wiedl

Največji in najbolj znan dunajski božični sejem je Christkindlmarkt, ki je postavljen pred dunajsko mestno hišo. Dunajski župan Michael Ludwig ga bo uradno odprl v petek, 10. novembra, ob tem pa je poudaril njegov izredni pomen: "Sejem pred mestno hišo ima dolgo tradicijo, njegova veličastna zgodovina sega več stoletij v preteklost. Kulturno, družbeno in tudi gospodarsko je izjemno pomemben za naše mesto. Skupaj z drugimi božičnimi sejmi v mestu znatno pripomore k temu, da je Dunaj leto za letom evropska božična prestolnica. Samo lani smo imeli tri milijone obiskovalcev."

Nostalgični vrtiljak pred mestno hišo.

Nostalgični vrtiljak pred mestno hišo.

Promocijski material/Johannes Wiedl

Sejem, ki bo odprt do 26. decembra, velja za mešanico tradicije in romantike. Na njem bodo tudi letos postavili nostalgični vrtiljak, panoramsko kolo in paviljon, namenjen otrokom. V njem bodo lahko brali, ustvarjali adventne koledarje, hiše iz medenjakov, božične okraske in sveče ter se družili ob družabnih igrah. Športni navdušenci bodo lahko uživali na 3.000 kvadratnih metrov velikem drsališču, ki bo odprto od 10. novembra vse do 7. januarja. Ena glavnih atrakcij je platana v parku pred mestno hišo, ki so jo posadili že pred 150 leti. Vsako leto jo okrasijo z 200 rdečimi srci z lučkami LED. Lučke vsakih 30 minut za kratek čas ugasnejo, nato pa ponovno zasvetijo, ko mimo njih prileti žareči srček.

Rdeči srčki na 150-letni platani pričarajo romantično vzdušje.

Rdeči srčki na 150-letni platani pričarajo romantično vzdušje.

Promocijski material/Johannes Wiedl

Tudi drugod po mestu bodo ljubitelji božičnih sejmov prišli na svoj račun. Obiskovalcem, ki cenijo trajnostno naravnanost, priporočajo obisk sejma v predelu Spittelberg, ki bo letos v celoti zasnovan v skladu s trajnostnimi in ekološkimi smernicami, ter sejma Art Advent na Karlovem trgu. Slednji poteka že 30 let, celotna kulinarična ponudba pa ima ekološki certifikat.

Vsi, ki niso najbolj naklonjeni tradicionalnim božičnim sejmom, pa lahko dajo priložnost njegovi sodobnejši različici v dunajski muzejski četrti. Obiskovalci tam lahko občudujejo spektakularne svetlobne inštalacije, se preizkusijo v kegljanju na ledu ali pa uživajo v večerih z DJ programom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol