T. R. K. | 16. 5. 2024, 13:46

Raziskovalci niso mogli verjeti svojim očem: pod porušenim starodavnim mestom so našli ...

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Raziskovalci so pod templjem v starodavnem porušenem mestu odkrili nekaj neverjetnega.

Pod templjem v starodavnem porušenem mestu Taposiris Magna so arheologi odkrili ogromen predor. Struktura je bila odkrita 13 metrov pod površjem zemlje, ko so izkopavali tempelj. Dva metra visok rov je bil izdolben skozi neverjetnih 1305 metrov apnenca. 

Po navedbah egiptovskega ministrstva za turizem in starine je zasnova predora podobna 1306 metrov dolgemu predoru Eupalin - akvaduktu iz 6. stoletja pred našim štetjem na grškem otoku Samos. Zdi se, da je predor Taposiris Magna prav tako impresiven.

Taposiris Magna

Taposiris Magna

Profimedia

Čemu je bil predor namenjen, trenutno ni znano, deli so tudi še vedno potopljeni z vodo. Martinez, ki dela pri Taposiris Magna od leta 2004 in išče izgubljeno grobnico Kleopatre VII., verjame, da predor predstavlja obetavno potencialno sled, poroča Radio Sarajevo.     

Predor Taposiris Magna je bil ustvarjen okoli leta 280 pred našim štetjem. Ustvaril naj bi ga Ptolemaj II., sin slavnega generala Aleksandra Velikega in eden od Kleopatrinih prednikov. Ekipa verjame, da je tempelj posvečen bogu Ozirisu in njegovi kraljici, boginji Izidi - božanstvu, s katerim je bila Kleopatra močno povezana. Tam so našli tudi figure Izide, pa tudi kovance z imeni in liki Kleopatre in Aleksandra Velikega. 

Pretekla izkopavanja razkrila mrežo predorov

Prihodnje raziskave bi lahko zagotovile več informacij o tem, ali bi novi predor lahko vodil do teh davno izgubljenih grobnic. Naslednji koraki vključujejo raziskovanje bližnjega Sredozemskega morja. Med letoma 320 in 1303 je namreč obalo prizadel niz potresov, zaradi česar se je del templja zrušil in so ga pogoltnili valovi, poroča Radio Sarajevo.

Pretekla izkopavanja so razkrila mrežo predorov, ki se raztezajo od jezera Mariout do Sredozemskega morja. V rovu so že odkrili nekaj zakladov: pravokoten blok apnenca in kose keramike. Leta 2009 je takratni minister za starine Zahi Hawass dejal: "Če odkrijemo grobnico Kleopatre in Marka Antonija, bo to najpomembnejše odkritje 21. stoletja."

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu