D. D. | 8. 9. 2023, 09:10

Tragično! Zdravniki zavrnili njene simptome in jo obtožili, da laže, zdaj pa je umrla (FOTO)

Facebook/Ehlers-Danlos Syndromes New Zealand/posnetek zaslona/fotomontaža

Njena zgodba je postala idol za mnoge. 

Stephanie Aston je 1. septembra umrla na svojem domu v Aucklandu na Novi Zelandiji po dolgem boju z Ehlers-Danlosovim sindromom (EDS - redka genetska bolezen vezivnega tkiva).

Za to bolezen je značilno, da jo je zelo težko odkriti, saj so oboleli pogosto videti popolnoma zdravi, kljub številnim simptomom, kot so bolečine v sklepih in mišicah, migrena, bolečine v trebuhu, omedlevica in nenormalen hiter srčni utrip.

Označili so jo za hipohondra 

Zaradi slabega počutja je Astonova zdravnika obiskala že leta 2016, ta pa je njene simptome zavrnil in jo obtožil, da se pretvarja. Dejal ji je, da ne verjame, da je bolna in da si sama povzroča simptome. Po njegovem mnenju naj bi imela motnje hranjenja, lažno povišano telesno temperaturo, prav tako pa naj bi bile lažne tudi omedlevice. Zaradi domnevnega samopoškodovanja so jo celo poslali v psihiatrično ustanovo. 

"Počutim se, kot da mi je bilo vzeto dostojanstvo in resno kršene moje pravice," je takrat povedala za NZ Herald in dodala, da je situacija še dodatno negativno vplivala na njeno zdravje. Pritožila se je tudi na komisariat za zdravje in invalidnost (HDC), vendar pa je bila njena vloga zavrnjena. 

Postala idol za mnoge

Njena zgodba je postala idol za tiste, ki trpijo zaradi EDS ali podobnih nevidnih bolezenskih stanj, saj se je kljub izčrpavajoči bolezni postavila zase. Leta 2017 je pomagala ustanoviti tudi organizacijo Ehlers-Danlos Syndromes New Zealand, ki podpira vse s podobnim stanjem.

Organizacija je v soboto na družbenem omrežju sporočila, da je njihova soustanoviteljica umrla

"Z veliko žalostjo moramo sporočiti, da je umrla Steph Aston," so zapisali na Facebooku in dodali: "Steph je leta 2017 pomagala ustanoviti to društvo in ga pomagala voditi mnogo let, dokler se ni zdravstveno stanje poslabšalo in ni mogla več pomagati. Bila je tudi luč za mnoge v naši skupnosti."