6. 1. 2024, 09:50 | Vir: STA

Ekonomisti pričakujejo globalno znižanje inflacije

Profimedia

Ekonomisti v prihodnjih treh letih pričakujejo znižanje inflacije na globalni ravni, je pokazala raziskava münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo in Švicarskega inštituta za ekonomsko politiko. Letos naj bi bila petodstotna, prihodnje leto 4,4-odstotna, leta 2027 pa 3,6-odstotna.

Pričakovana petodstotna inflacija bi bila še vedno precej nad željami večine centralnih bank, a bi hkrati pomenila upad za eno odstotno točko glede na prejšnjo napoved, so zapisali pri Ifu.

Najnižjo inflacijo bo letos po napovedih zabeležila zahodna Evropa, in sicer 3,1-odstotno. V srednji in severni Ameriki ter severni Evropi naj bi se gibala okoli treh odstotkov in pol. Na drugi strani naj bi bila inflacija v severni Afriki približno 45-odstotna, v južni Ameriki pa 29-odstotna.

Profimedia

Leta 2027 naj bi bila inflacija v zahodni Evropi 2,1-odstotna, v severni Ameriki 2,4-odstotna, v severni Evropi pa 2,5-odstotna. Vzhodna Afrika naj bi medtem takrat še vedno imela 41-odstotno inflacijo, severna pa 25-odstotno.

V raziskavi, opravljeni med 26. septembrom in 11. oktobrom lani, je sodelovalo 1541 ekonomskih strokovnjakov iz 128 držav.

Območje evra je ob koncu 2023 po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležilo 2,9-odstotno inflacijo, kar je 0,5 odstotne točke več kot novembra. Po občutnem umirjanju inflacije v mesecih pred tem se je ta tako ob koncu leta spet nekoliko dvignila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord