14. 4. 2022, 07:35

EKSPLOZIJA na ruski bojni ladji: kaj se je zgodilo?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Spremljamo 50. dan ruske invazije na Ukrajino. V Črnem morju je bila v eksploziji poškodovana ruska bojna ladja Moskva. 

Rusija je sporočila, da je bila ruska bojna ladja Moskva, sicer del ruske črnomorske flote, močno poškodovana v eksploziji, njeno osebje – BBC poroča o več kot 500 ljudeh na krovu – pa evakuirano. "Ladja je huje poškodovana," so dodali.

CNN navaja, da ni povsem znano, kaj se dogaja z bojno ladjo. Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je dejal, da je ladja v plamenih, a da je morje nemirno zaradi nevihte, zato ni znano, ali bodo ladji lahko pomagali. "Počasi gori. Točno sedaj. In zaradi razburkanega morja ni jasno, ali bo lahko pomoč prišla do nje," je sporočil v objavi na portalu Youtube.  

Po njegovih navedbah je (bilo) na ladji 510 članov posadke. "Kaj se je zgodilo, ne vemo. Morda so mornarji kadili na napačnem mestu ali pa so bili spet kršeni varnostni ukrepi," je dejal Arestovič.

Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da je za eksplozijo streliva na ladji kriv požar, guverner Odese Maksim Marčenko pa je medtem dejal, da so ladjo Moskva raketirale ukrajinske sile, so zapisali na N1. 

Raketna križarka Moskva, ki so jo zgradili v ukrajinskem Mikolajivu, je v uporabi od začetka 80. letih prejšnjega stoletja. S 510-člansko posadko je med drugim služila tudi v konfliktu v Siriji, kjer je varovala ruske sile v oporišču Hmeimim. Gre tudi za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku, poroča STA. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v najnovejšem nagovoru menil, da bi Rusija morala zapustiti mednarodno skupnost, v kolikor si ne želi mirovnega dogovora z Ukrajino.

Prav tako je spregovoril o okrepljenih napadih Rusije na vzhodu in jugu Ukrajine ter menil, da ti pričajo o negotovosti Rusije, ter ponovno pozval k uvedbi embarga na uvoz ruske nafte. "Evropska unija mora nehati sponzorirati ruski vojaški stroj," je dejal Zelenski. 

Ameriški inštitut ISW pa ocenjuje, da bodo ruske sile verjetno prevzele nadzor nad mestom v prihodnjem tednu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord