A. B. | 28. 11. 2022, 08:01

Elizabeta II. po več tednov ni videla princa Filipa: šlo je le za redka srečanja

Twitter/Angelina - Royal Watcher

Nenavaden dogovor je predvsem soprogu omogočal, da se poslovi na svoj način. 

Kraljica Elizabeta II. je po več tednov preživela tako, da ni videla svojega moža, princa Filipa, je zapisano v novi knjigi z naslovom Elizabeth: Elizabeth: An Intimate Portrait ( v prevodu Elizabeta: intimni portret).

Redka srečanja so se začela, ko se je vojvoda Edinburški leta 2017 upokojil, je razvidno iz odlomka iz prihajajoče biografije, poroča Daily Mail. 

Nenavaden dogovor, a ga je razumela 

Po navedbah v knjigi je monarhinja razumela, da je njun dogovor nekoliko nenavaden, vendar naj bi se zavedala, da to izhaja iz njegove miselnosti, da si preprosto želi svoje zadnje trenutke preživeti "na svoj način". Kljub temu knjiga navaja, da sta stike ohranjala z rednimi telefonskimi pogovori. 

Med pandemijo koronavirusa je par - ki je bil poročen 73 let - več časa preživel skupaj na Škotskem in na Windsorskem gradu. Brandrethova knjiga med drugim razkriva, da je bila kraljica odločena, da bo Filipu stala ob strani, ko bo umrl, saj sta se med pandemično zaporo leta 2020 znova zbližala. 

Pet let po upokojitvi je kraljičin dolgoletni soprog umrl aprila 2021. 

Kljub osebni stiski je sledila "krščanski dolžnosti"

Po soprogovi smrti je bila kraljica "močno osebno prizadeta", navajajo na Daily Mail, vendar je čutila, da je njena "krščanska dolžnost", da svoje dolžnosti nadaljuje po najboljših močeh, kljub slabemu zdravju. Brandreth je v knjigi zapisal, da je kraljici razpoloženje lajšalo gledanje televizije, zlasti dram, kot je britanska policijska serija Line of Duty (v prevodu Na dolžnosti).

Profimedia

Kraljica naj ne bi želela uopustiti svojih dolžnosti vse do lanske jeseni, ko je nenadoma izgubila energijo in so ji zdravniki naročili, naj se umiri. "Moj mož se s tem zagotovo ne bi strinjal," je po Brandrethovih besedah dejala monarhinja. 

Kraljica se je zadnjič pojavila v javnosti na zaključku praznovanja svojega platinastega jubileja junija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol