22. 1. 2024, 22:40 | Vir: STA

Elon Musk po obtožbah, da podpira antisemitizem, obiskal Auschwitz in bil gost na konferenci o antisemitizmu

Profimedia

Z iste mednarodne konference v Krakowu se je oglasil tudi Borut Pahor, ki je razkril, da je tam podpisal pomembno listino.

Ameriški milijarder in podjetnik Elon Musk, lastnik družbenega omrežja X ter podjetij Tesla in SpaceX, se danes v Krakovu udeležuje mednarodne konference o antisemitizmu. Musk, ki je bil obtožen podpiranja antisemitskih izjav na spletnih platformah, je pred tem obiskal spominski muzej Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske.

Položil venec k zidu smrti 

Musk je na omrežju X objavil fotografijo, na kateri je prikazan med vodenim ogledom spominskega muzeja v Oswiecimu, ki se nahaja na mestu nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča. Med drugim je položil venec k zidu smrti in se udeležil kratke spominske slovesnosti z mašo. Nato se je udeležil konference o antisemitizmu, ki jo v Krakovu organizira Evropsko judovsko združenje (EJA).

Kot lastnik omrežja X je bil ameriški podjetnik novembra lani tarča kritik, ker je objavo z antisemitsko teorijo zarote v komentarju označil za "dejansko resnico". Kasneje je dejal, da je šlo za nesporazum in se opravičil, kljub temu pa mu nekateri kritiki očitajo, da omrežje X nezadostno ukrepa proti antisemitskim objavam.

Na konferenci tudi Borut Pahor

Konferenca, ki se je udeležuje tudi več trenutnih in nekdanjih političnih voditeljev ter diplomatskih predstavnikov številnih držav, med njimi poljski predsednik Andrzej Duda in nekdanji predsednik republike Borut Pahor, poteka v tednu pred 79. obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau.

"V Krakovu skupaj z nekdanjimi evropskimi državniki, med njimi nekdanjim izraelskim predsednikom Rivlinom, podpisujem Ustanovno listino o ustanovitvi EJA Leaders Forum / Voditeljskega foruma Evropskega judovskega združenja, ki si za cilj zadaja boj proti antisemitizmu," ja na Instagramu zapisal nekdanji slovenski predsednik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

"Na konferenci je bil zanimiv gost Elon Musk, ki je nastop začel s prikazom, kakšna bi bila sporočila na njegovi platformi X, če bi bila ta na voljo ob začetku druge svetovne vojne," je dodal.

Sovjetska Rdeča armada je kompleks več kot 40 koncentracijskih in uničevalnih taborišč Auschwitz-Birkenau, kjer so nacisti v nekaj manj kot petih letih pobili več kot milijon ljudi, osvobodila 27. januarja 1945. Ta dan je bil nato leta 2006 razglašen za svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol