Uredništvo | 24. 7. 2023, 08:15

Twitter ne bo več Twitter?! Elon Musk še nikdar glasneje namignil, da bo priljubljeno omrežje po novem ...

Profimedia

Na vidiku so korenite spremembe. Bo Twitter sploh še Twitter?!

Po napovedih, da želi poznani Twitter logotip – belega ptička na modri podlagi – spremeniti v logotip z belo črko X na črni podlagi, je zdaj Elon Musk ta logotip najprej predstavil tako, da ga je uporabil za svojo profilno fotografijo. Musk je že ob nakupu Twitterja povedal, da želi ustvariti t. i. superaplikacijo.

Direktorica Twitterja Linda Yaccarino je ob Muskovi spremembi profilne fotografije na Twitterju nemudoma objavila tvit, v katerem je zapisala:

"X je prihodnost neomejene interaktivnosti – osredotočene na avdio, video, pošiljanje sporočil, plačila, bančništvo – da se ustvari globalni trg za ideje, dobrine, storitve in priložnosti. Poganjala ga bo umetna inteligenca, da nas bo X lahko vse povezoval na načine, ki si jih šele začenjamo predstavljati.

V naslednjem tvitu je še zapisala: 

"Izjemno redko se zgodi, tako v življenju, kot v poslu, da dobiš drugo priložnost za narediti še en močan vtis. Twitter je že naredil en velikanski vtis in spremenil način našega komuniciranja. Zdaj pa bo X šel še dlje in transformiral globalni mestni trg."

Pred dnevi je Muskova osrednja stran za razvoj te idejne superaplikacije, znameniti spletni naslov X.com, že bil preusmerjen na Twitter.com. Z napovedjo, da želi zdaj spremeniti tudi logotip Twitterja, pa je stopil v naslednjo fazo sprememb za katere je Musk rekel, da "bi se morale zgoditi že dolgo časa nazaj".

In prišel je X …

Oktobra 2022, ko je Elon Musk kupil Twitter za neverjetnih 44 milijard dolarjev, je njegovo podjetje nemudoma spremenilo ime v X Corp, Musk pa je razkril svojo vizijo, da želi ustvari superaplikacijo, podobno kitajskemu WeChatu. Ob nakupu Twitterja ga je celo označil za "pospeševalnik ustvarjanja vseobsegajoče aplikacije X".

V nedeljo je Elon Musk na svojem Twitter računu zapisal: "In kmalu se bomo poslovili od tržne znamke Twitter in sčasoma od vseh ptičic.

Zakaj X.com?

Zgodba o X.com se je za Muska začela že leta 1999. Takrat je financiral razvoj in nastanek startupa s prav tem nazivom. Startup je razvijal spletne finančne storitve in kmalu postal eden največjih igralcev na področju spletnega bančništva. Danes ta startup poznamo kot podjetje PayPal

X je sicer pogosta črka v Elonovih podjetjih in zamislih. Njegovo podjetje za vesoljske tehnologije Space Exploration Technologies Corp. se recimo bolj pogosto imenuje je SpaceX. "Ne vem, kateri subtilni namigi so vplivali na to, ampak rad imam črko X," je na Twitterju zapisal Musk.

Profimedia

Oglasili so se kritiki

Sprememba logotipa je na spletni platformi prejela ostre kritike. Izpostavljalo se je predvsem to, da bo sprememba zmedla velik del Twitterjevega občinstva, ki naj bi že tako ali tako bilo nezadovoljno ob nekaterih spremembah, ki jih Musk uvaja na platformi. 

"To je ustrezen zaključek fenomenalnega razpleta ikonične tržne znamke in posla," je zapisal Allen Adamson, soustanovitelj svetovalnega podjetja Metaforce, ki je prepričan, da večina uporabnikov Twitterja ne bo razumela, zakaj do teh sprememb prihaja. 

Mike Proulx, razvojni direktor podjetje Forrester, je ob napovedi spremembe zapisal, da bo to še bolj odtujilo Twitterjevo originalno in nekoč divje zvesto bazo uporabnikov.

Matt Navarra, svetovalec za spletne medije, pa je za Insider povedal, da ne vidi smisla, zakaj bi Twitter kot takšen spreminjal v superaplikacijo. Bolj smiselno se mu zdi, da bi Twitter obstajal kot nekakšna mini aplikacija znotraj Muskove večje platforme.

Odziv na konkurenco

Poteza, da se Twitter pospešeno začne spreminjati v zamišljeno superaplikacijo X, je deloma pogojena tudi z novo konkurenco ob prihodu aplikacije Threads podjetja Meta. Threads se je v začetku meseca ponudil kot alternativa vsem, ki se ne strinjajo z razvojem platforme Twitter. 

Na zadnjem srečanju delničarjev letos aprila, je Musk oznanil, da ima "velikansko vizijo" za X in da bo to nekaj, kar bo "zelo uporabno za ves svet." Mesec dni kasneje je povedal, da želi superaplikacijo X razviti kot nekaj, kar ima vsega po malem. Ni skrival, da je navdih našel v kitajski superaplikaciji WeChat, ki ponuja kopico storitev, od pošiljanja sporočil, klicanja, video iger in deljenja fotografij, do iskanja prevozov dostave hrane, bančnih storitev in spletnih nakupov.

"Če si na Kitajskem, nekako živiš na WeChatu," je povedal Musk. "Aplikacija naredi vse – kot, če imaš Twitter plus PayPal plus kopico drugih stvari, vse združene v eno, z izjemnim uporabniškim vmesnikom. Res je odlična aplikacija, nekaj, kar izven Kitajske še ni na voljo."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord