R.S. | 6. 1. 2023, 20:00

Skrivnostno izginotje najstnice, ki je šokiralo svet in spodbudilo številne teorije zarot (krivili so celo papeža)

Twitter/userPourLa5/fotomontaža

Emanuela Orlandi je pred skoraj 40 leti izginila na poti iz glasbene šole v središču Rima. Kljub obširnemu iskanju so se za njo izbrisale vse sledi. Njen starejši brat vseeno ni nikoli izgubil upanja, da jo bo nekoč našel. 

Najmanjšo državo na svetu, Vatikan, je leta 1983 pretreslo izginotje 15-letne Emanuele Orlandi, hčerke visokega vatikanskega uslužbenca. Njeno izginotje zaradi pomanjkanja informacij še vedno buri duhove. Mediji so večkrat poročali, da so jo številni ljudje opazili na ulici, vendar so se na koncu vsi viri izkazali za nezanesljive. 

Usoden dan

22. junija 1983 se je vatikanska najstnica vračala domov s tečaja flavte. Domov se ni nikoli vrnila. Nazadnje so 15-letnico videli na avtobusni postaji v središču Rima. Pristojni organi izginotja sprva niso jemali resno, zato je morala družina vzeti stvari v svoje roke. Njeni sorodniki so celoten Rim in Vatikan polepili s plakati, na katerih je bila njena fotografija. 

Vse skupaj je bilo še toliko bolj šokantno, ker je Vatikan veljal za zelo varno državo. Pietro Orlandi, Emanuelin starejši brat, se spominja brezskrbnega otroštva. "Prepričana sva bila, da odraščava v najvarnejšem kraju na svetu," je o življenju s sestro pred leti povedal za CNN.

Profimedia

Konec junija leta 1983 so Emanuelini starši prejeli več anonimnih telefonskih klicev nekoga, ki je obljubljal njeno vrnitev, če bo Vatikan izpustil Mehmeta Alija Agco. Agca je turški državljan, ki je leta 1981 streljal na papeža Janeza Pavla II. A policija v preiskavi teh sledi ni prišla nikamor.

Vpletenost papeža?

Izginotje je kasneje vzbudilo veliko pozornosti, kriminalistična preiskava pa ni prišla do konkretnih zaključkov. O dekličini usodi so se kmalu začela širiti številna ugibanja in teorije zarote. Pojavile so se govorice, da je najstnico ugrabila mafija, številni so izginotje povezovali tudi s službo njenega očeta.

Teorije zarote niso prizanesle niti papežu. Mnogi še danes trdijo, da so bili pri primeru vpleteni posamezniki iz papeževih krogov ali pa celo mednarodni teroristi.

Po besedah brata Emanuele naj bi družino po izginotju deklice obiskal tedanji papež Janez Pavel II., ki jim je rekel, da njen primer predstavlja mednarodni terorizem. Dekličina družina je nad sodelovanjem z Vatikanom razočarana. "Vatikan ni nikoli sodeloval ne s preiskovalci ne z nami, Emanuelino družino. Vedno so zanikali možnost, da bi lahko bil za izginotje morda odgovoren kdo znotraj Vatikana in vedno so trdili, da so dali vse, kar so lahko. Trdijo, da ne skrivajo ničesar," je povedal Pietro Orlandi. 

Pietro Orlandi.

Pietro Orlandi.

Profimedia

Leta 2013 se je Pietro na kratko srečal s papežem Frančiškom, ki mu je dejal, da je Emanuela v nebesih. "Ob njegovih besedah mi je zaledenela kri," je povedal Orlandi. S tem pa je vseeno dobil upanje, da bo Vatikan zdaj prvič pripravljen sodelovati z njim. Sestro smatra kot živo, čeprav za to nima dokazov. "Dokler ne najdem Emanuelinega trupla, je moja dolžnost, da jo iščem kot živo," je dejal za CNN.

Nekaj namigov, a vsi lažni

Sorodniki najstnice so bili že večkrat prepričani, da se bodo dokopali do resnice, saj so v štirih desetletjih dobili več namigov. Njene posmrtne ostanke so preiskovalci iskali v grobu mafijskega vodje Enrica De Pedisa v eni od rimskih bazilik. Tam so našli neznano okostje, a je analiza pokazala, da ne gre za pogrešano 15-letnico. Družinska odvetnica je pred leti prejela pismo s fotografijo in namigom, da posmrtni ostanki pogrešane ležijo v eni od grobnic na vatikanskem pokopališču Tevtonik. Ko so oblasti odprle grobnice, so presenečeno ugotovile, da so te prazne. 

Čeprav je minilo že skoraj 40 let, pa družina Emanuele ni izgubila upanja. Njen brat Pietro razišče vsak namig, ki ga prejme. Bil je tudi prisoten ob odprtju grobnic in je prepričan, da Vatikan ve več o izginotju, kot je pripravljen povedati. 

Profimedia

Netflixov dokumentarni film

Izginotje ni zbegalo le Vatikana, temveč celoten svet. Leta 2022 je Netflix izdal dokumentarni film Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi (Vatikanska deklica: Izginotje Emanuele Orlandi), v katerem želita Emanuelin brat in novinar Andrea Purgatori priti do zaključka, kaj se je dejansko zgodilo tistega usodnega dne. Vatikan je v dokumentarnem filmu opisan kot država, ki je sveta in kjer vlada absolutna monarhija, a je hkrati polna temačnih skrivnosti. Vatikan naj bi tudi sodeloval z italijansko mafijo, od katere je odvisen. 

V zadnji epizodi dokumentarnega filma Emanuelina prijateljica razlaga, da je pogrešano 15-letnico le teden dni pred ugrabitvijo med sprehodom po vatikanskem vrtu nekdo zelo blizu papežu spolno nadlegoval. Emanuela je o dogodku povedala zgolj prijateljici, ker je bila prepričana, da je ne bo nihče jemal resno. Prijateljica je v strahu, da bi doživela podobno usodo kot ona, ostala raje anonimna. S svojimi izjavami pa je ugibanja o pedofiliji in spolnem nadlegovanju v Cerkvi samo še podžgala. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord